Ryanair-direktør blev set som symbol på nye tider: Nu melder han sin afgang

Ryanairs driftsdirektør, Peter Bellew, forlader den irske lavpriskæmpe til årsskiftet. Nyheden om Bellews bebudede exit er blandt andet omtalt i Irish Independent, der citerer en intern mail til medarbejderne.

Peter Bellew vendte tilbage til Ryanair i forbindelse med, at piloterne greb en kaotisk situation i efteråret 2017 – omhandlende vagtplanlægning – til at fremsætte krav om ordnede arbejdsvilkår. 20.000 fly blev aflyst.

Forinden havde han været administrerende direktør i to år hos Malaysia Airlines og inden da ni år i Ryanair blandt andet som direktør for flightoperations.

Et tegn på forandring

Den 54-årge irer blev på nogle punkter ansigtet på en ny retning i Ryanair, som i de følgende måneder efter årsskiftet til 2018 indgik anerkendelsesaftaler og siden også enkelte overenskomstaftaler.

»Han er modstykket til Ryanair,« påpegede John Strickland, en britisk luftfarsanalytiker, overfor Financial Times, da Bellew blev ansat:

»Jeg tror, han vil tage en langt mere forsonende, pragmatisk tilgang. Der vil være mere en følelse af, at piloterne bliver lyttet på.«

En anden fremhævede, at Bellew trods ni år i Ryanair ikke havde ladet sig bøje af den kompromisløse topchef Michael O’Learys ledelsesstil.

Ryanair sætter ny kurs

Ved ansættelsen i 2017 sagde Michael O’Leary:

»Peter vil lede en betydelig forandring i den måde, hvorpå vi belønner og interagerer med vores piloter, forbedrer deres arbejdsmiljø og karriereudvikling i de kommende år.«

Om Peter Bellews exit skal ses som et tegn på, at den trods alt spirende forandring til det bedre i Ryanair nu bliver sat på pause eller det, der er værre, må tiden vise.

Indtil videre har det irske lavprisselskab lanceret en række nye datterselskaber. Heraf et, som er direkte immun overfor fagforeninger og overenskomster, imens et andet har hjemme i EU-medlemsstater, der tidligere har været associeret med yderst kreative ansættelser.

Peter Bellew, der tidligere ikke har været sen til at kommentere via Twitter, har foreløbigt ikke sagt noget om sin afgang.

Opdatering: 18. juli 2019 har EasyJet oplyst, at man vil hyre Peter Bellew som driftsdirektør. EasyJet er i modsætning til Ryanair kendt for ordnede arbejdsvilkår – noget som selskabets HR-direktør tidligere har fortalt om værdierne bag i Danmark.

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev