Ryanair-ansatte strejker for tredje gang på en uge

Utilfredsheden med Ryanairs anerkendelse af de kabineansatte og deres krav om ordnede vilkår vokser i Portugal.

Kort før påske flød bægret over, og den lokale Ryanair-kabineforening, der hører under portugisiske SNPVAC (den national fagforening for flyvepersonale), meddelte, at arbejdet ville blive nedlagt ad tre omgange.

29. marts, 1. april og i dag, 4. april.

De ansatte er utilfredse med Ryanairs arbejdsvilkår, som de kalder under standard, skriver Reuters. Også disciplinære procedurer og trusler for ikke at opnå salgs-mål ombord på flyene, vækker kritik.

Den irske lavpriskæmpe affejer overfor nyhedsbureauet kritikken, og står fast på selskabets vilkår er sammenlignelige med konkurrenterne.

Respekterer ikke grundliggende rettigheder

»Det er vores mål at skabe retfærdighed for Ryanair-kabineansatte med base i Portugal, hvis kontrakter ikke lever op til portugisisk lov,« fortæller Nuno Prates, næstformand for SNPVAC til Luftfart-redaktionen.

Han peger på, at ansatte bliver forfulgt for at lægge sig syge, hvilket blot er en blandt flere grundliggende rettigheder, som Ryanair ikke er villig til at respektere.

»Grundløn eksisterer ikke for dem, som arbejder på midlertidige kontrakter, og selskabet respekterer ikke retten til forældreorlov i den nationale arbejdsmarkedslovgivning eller grundlæggende medarbejderrettigheder,« siger Prates.

SNPVAC gør det klart, at strejken er sat i værk af Ryanair-ansatte alene, uden indblanding fra andre fagforeninger.

Aflyste flyvninger

Allerede forud for strejken havde Ryanair aflyst 20 flyvninger torsdag den 29. marts og søndag den 1. april måtte 27 flyvninger aflyses, skriver The Portugal News.

Ifølge SNPVAC har Ryanair gjort flittig brug af ansatte fra baser i andre lande til at afbøde konsekvenserne af strejken.

»Det er ulovligt ifølge portugisisk arbejdsmarkedslov – igen Ryanair overtræder national lovgivning og indfører deres egne regler, hvilket er en overtrædelse af vores suverænitet,« siger Prates til Luftfart og tilføjer:

»Ryanair skal forandres så at fremtiden kan blive bæredygtig for hele luftfartssektoren i Europa.«

SNPVAC oplyste onsdag til Reuters, at 11 Ryanair-flyvninger til og fra Portugal blev aflyst som følge af onsdagens strejke, hvor 90 procent af de 330 kabineansatte i Portugal sluttede sig til strejken.

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev