Ryanair anerkender italiensk pilotforening i ny aftale

Efter flere måneders forhandlinger, har Ryanair meddelt, at selskabet anerkender fagforeningen for selskabets italienske piloter.

I modsætning til Danmark, har fagforeninger i en række europæiske lande brug for at blive anerkendt, før drøftelser om en egentlig overenskomst kan finde sted.

Derfor er det et stort skidt for de italienske Ryanair-piloter, at deres arbejdsgiver i dag har meddelt, at man anerkender deres fagforening ANPAC.

Kabinepersonale og kontrakt-piloter fortsat udenfor

Ryanair meddeler, at ANPAC vil være den eneste repræsentative fagforening for de italienske piloter. Videre meddeler selskabet, at ANPAC alene repræsenterer de piloter, som er ansat direkte i selskabet, hvilket betyder, at kontrakt-piloter, der også arbejder for selskabet gennem vikarbureauer, står udenfor.

Netop stridsspørgsmål om repræsentation var tidligere i år årsag til en konflikt i Italien.

Tre italienske fagforeninger, der repræsenterer kabinepersonale, jordpersonel samt en mindre gruppe piloter, gik 10. februar i konflikt, fordi Ryanair foreløbigt har afvist at mødes med dem.

Hver femte Ryanair-pilot er italiensk

Aftalen med ANPAC minder i overordnede træk om den aftale, som Ryanair indgik med de britiske piloter i slutningen af januar måned.

Ifølge Ryanair har 20 procent af selskabets flåde og piloter hjemme i Italien. Ifølge selskabet er man dermed sammen med de britiske piloter oppe på at have dialog med fagforeninger for 45 procent af selskabets piloter.

Selskabet nævner imidlertid intet om, hvorvidt dette er inklusive den store gruppe kontrakt-piloter, der ikke er ansat direkte ved selskabet.

Flyvebranchens Personale Union, FPU, har tidligere gjort det klart, at en eventuel overenskomst for Ryanairs potentielle fremtidige baser i Danmark, vil skulle gælde for alle personalegrupper.

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev