Jammerbugt Kommune i Nordjylland er ifølge Danske Regioners anbefaling til sundhedsministeriet den bedste hjemstavn for den fjerde akutlægehelikopter.
Samtidig anbefaler Regionerne, at de to eksisterende helikopterbaser i Skive og Billund flyttes til henholdsvis Herning og Assens Kommuner.
»Sundhedsministeriet har bedt os om en anbefaling, og eksperter vurderer, at denne løsning dækker bedst, så borgere overalt i landet sikres hurtig specialiseret lægehjælp,« siger formand for Danske Regioner, Stephanie Lose.
Danske Regioner har valgt at lade sin anbefaling følge anbefalingen fra Styregruppen for Den Landsdækkende Akutlægehelikopter-ordning.
Dækker næsten hele Danmark på 30 minutter
Anbefalingen afspejler ifølge Danske Regioner, at helikopterne først og fremmest skal dække de områder i landet, hvor borgerne ellers har lang transporttid til traumecentre og specialiseret behandling på de store universitetshospitaler.
Derudover har det været i fokus, at helikopterberedskaberne skal kunne »dække af« for hinanden, når en helikopter er på mission.
Ved at følge Danske Regioners anbefaling vil helikopterne kunne være fremme på næsten en hvilken som helst adresse i Danmark inden for 30 minutter.
Mulighed for større helikopter til Ringsted-base
Bornholmerne vil dog stadig skulle vente 50 minutter på en akutlægehelikopter.
Regionerne anbefaler her, at man ser på muligheden for at anskaffe en større og hurtigere helikopter til Ringsted-basen.
Alternativt vil en flytning af Ringsted-basen mod øst eller et eventuelt grænseoverskridende lægehelikoptersamarbejde i Øresundregionen også være en mulig løsning, fremgår det af anbefalingen.
Vil undgå lufthavns-baser
I dag har akutlægehelikopteren i Billund base i byens lufthavn, og Ringsted-helikopteren har base ved byens flyveplads.
Endvidere arbejdes der på, at den fjerde helikopter vil kunne have base i Aalborg Lufthavn ind til den fjerde base, er bygget færdig, da det tager tid at bygge en ny base.
Lufthavne og flyvepladser bør dog ifølge Danske Regioners anbefaleringer ikke prioriteres ved placering af den nye base og flytningen af to af de tre eksisterende. Snarere bør man se på muligheden for at placere de nye baser »på bar mark«, hedder det.
Bedre GPS-baserede anflyvningsprocedurer og sikkerhedsmæssige risici ved at blande »lægehelikopternes akutte og tidskritiske aktivitet« med anden flyveaktivitet nævnes som argumenter for den betragtning.
Fjerde helikopter i luften ved årsskiftet
Ved finanslovsforhandlingerne sidste år blev det besluttet at afsætte 45 millioner kroner fra 2019 til det ekstra helikopterberedskab i det nordlige Danmark.
Den fjerde helikopter sættes i drift af Norsk Luftambulanse, som står for at drive de danske aktlægehelikoptere, 1. januar 2018.
Landets nuværende tre akutlægehelikoptere har eksisteret siden 2014 og var i luften 3.658 gange sidste år.
Prisen for at flytte de to eksisterende baser forventes at beløbe sig til 15 millioner kroner.