Rasmus flyver med kræftpatienter og coronaprøver

Rasmus Johnsen er kabineansat i Air Greenland, og sammen med sit crew har han i øjeblikket en særlig opgave. Udover at flyve med alvorligt syge patienter har de coronaprøver med til København

Mandag var en lang dag for Rasmus Johnsen, der er FPU-medlem og en del af cabin crew i Air Greenland.

De rejste fra København til Keflavik i Island og så tilbage igen. Fire-fem timer hver vej.

Men han er en vigtig del af den luftbro, der i øjeblikket er etableret mellem Grønland og København, hvor flyene gør stop i Keflavik, så de små fly kan etablere forbindelsen, der ellers ville være for lang for de små Dash 8-fly med kun 37 sæder.

De flyver for myndighederne. Sundhedsvæsenet, politiet og arktisk kommando kan booke sig ind på turene igennem Grønlands Selvstyre.

Og efter behov flyver de med almindelige borgere, som skal på hospitalet til vigtige undersøgelser og operationer i Danmark, og så er der også hospitalsfolk fra Danmark som skal på arbejde i Nuuk.

– I går, uden at sige direkte, hvem det er, så havde vi nogle som havde været til behandling på Rigshospitalet, som skulle hjem igen. Og sundhedspersonale, som skulle til Nuuk for at arbejde, siger Rasmus Johnsen.

De er tre besætninger i København lige for øjeblikket.

Forrige lørdag kom det første fly ned, og så gik luftbroen i gang dagen efter. Om søndagen, hvor et fly fra København mødte et fly fra Nuuk i Keflavik i Island.

– Vi har sådan nogle long range udvidede brændstoftanke, som kan flyve op til et vist antal timer. Det er den måde vi gør det på, så vi kan mødes nogenlunde i midten, for at kunne holde en livsnerve mellem Danmark og Grønland, siger Rasmus Johnsen.

Keflavik er det bedste sted at mødes, og de flyver med et Dash 8 Q200.

Kan ikke analysere i Grønland

– Og det vigtigste er, at vi kan tage nogle corona-prøver med, fordi man ikke kan analysere dem i Grønland lige for øjeblikket, siger Rasmus Johnsen.

Så det er simpelthen test-prøver som I flyver til København?

– Ja, som vi flyver til København. Vi har patienter med også.

Er det corona-patienter også?

– Nej, ikke lige i første omgang, fordi lige nu har man lidt kapacitet i Nuuk til at kunne behandle folk som kræver respirator-behandling. Dem vi har med, er folk som kræver behandling ud over det sædvanlige, som sygehuset ikke har mulighed for at behandle i Nuuk. Som for eksempel kræftpatienter, som skal til vigtige undersøgelser eller behandling, siger Rasmus Johnsen.

De patienter ville de også have med på normale ruteflyvninger, hvor det ikke er livstruende.

Men i øjeblikket er flyvningerne noget anderledes på grund af corona-krisen.

– Den største forskel er, at der er minimal kontakt til vores gæster. Vi holder afstand og der er ikke nogen servering. Folk får altid at vide ved check-in, at der ikke vil være noget service undervejs. Det er for at beskytte os selv og vores besætning, så vi kan fortsætte så længe som muligt uden at blive udsat for smitte, siger Rasmus Johnsen.

Normalt har Air Greenland heller ikke en Dash 8 udstationeret i København, det er første gang de har gjort det.

Og det er sket efter, at selskabets ejer, som faktisk er det grønlandske selvstyre, efter behov og krav har etableret den daglige forbindelse til København for at kunne sende corona-prøver ned til Danmark.

– Det er specialflyvninger under corona-krisen, siger Rasmus Johnsen.

Han fortæller, at de under normale omstændigheder også har ambulanceflyvninger med læger og sygeplejersker, og at kabinepersonalet er uddannet i at installere patienter på båre i flyet.

– Det er en verden som vi er lidt vant til, men alligevel ikke. Det her er anderledes under corona-tiden. Det med at skulle holde afstand til vores gæster, siger Rasmus Johnsen, der medgiver, at det føles lidt unaturligt.

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev