Qantas vil imødegå pilotmangel med egen skole

Australske Qantas vil stifte sin egen pilotskole. Formålet er at imødegå det voksende behov for piloter.

Selskabet forventer allerede fra næste år at kunne åbne The Qantas Group Pilot Academy, nær en eksisterende australsk, regional lufthavn. Det første år skal skolen optage 100 piloter, men på sigt skal skolen kunne uddanne 500 piloter om året.

Uddannelsen er brugerbetalt på fee-for-service basis, men er altså rettet mod et job direkte i Qantas-gruppen. Selskabet oplyser, at karrieren for de unge piloter starter som styrmand på turbopropfly, hvor man vil flyve sammen med en erfaren kaptajn.

350 nye piloter i 2018

Ifølge administrerende direktør i Qantas Group, Alan Joyce, bliver den nye pilotskole et vigtigt element i det nationale luftfartsselskabs langsigtede talentprogram og en vigtig ressource for australsk luftfart.

»Boeing (flyproducent red.) estimerer et globalt behov for yderligere 640.000 piloter over de næste 20 år, hvoraf de 40 procent er i Asien-Stillehavs-regionen. Dette behov gør en pilotskole vigtig ikke alene for Qantas men for australsk luftfart generelt, sådan at alle dele af industrien har adgang til kvalificerede piloter i et land, der er stærkt afhængigt af lufttransport,« siger Alan Joyce.

Qantas Group beskæftiger i dag 3.500 piloter og planlægger at ansætte yderligere 350 i 2018.

Intet tilsvarende i Danmark

I Danmark findes der ikke pilotskoler drevet af luftfartsselskaberne. Derimod er piloterne henvist til private pilotskoler. Enkelte af dem har aftaler med luftfartsselskaber, heraf nogle om direkte optag efter endt uddannelse.

Ifølge luftfartsskabet Norwegian vil man dog ikke afvise muligheden for selv uddanne i fremtiden.

»Det er uden tvivl dyrt at uddanne piloter, men vi er også et selskab i hastig vækst. Vi modtager 25 fly i år og har 200 fly i ordrebogen. En pilotskole kunne derfor blive en mulighed i fremtiden, men det er ikke noget vi ser på for nuværende,« siger Charlotte Holmbergh Jacobsson, kommunikationschef i Norwegian, der har 900 piloter ansat i de nordiske lande.

SAS er ikke vendt tilbage på redaktionens forespørgsel om selskabets syn på at uddanne piloter internt.

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev