Politisk frygt for at flyafgift vil sende rejsende i favnen på Ryanair og Wizz Air

En miljøafgift på flybilletter er blevet et varmt emne i den politiske debat herhjemme. Det så vi senest under folketingsvalget, hvor CO2 og klimaforandringer var på alles læber. Men ifølge Danmarks Statistik rejser vi danskere trods klima-bekymringerne med fly som aldrig før.

36,4 millioner rejsende gik gennem de danske lufthavne sidste år, hvilket en vækst på 39 procent sammenlignet med år 2008.

Selvom CO2-udslippet fra den enkelte flyrejse er reduceret drastisk, fordi flytyperne er blevet langt mere energieffektive, så gør den øgede rejseaktivitet, at det samlede klimabelastende CO2-udslip stiger.

Afgift sender kunder i favnen på Ryanair

»Jeg synes ikke, målet er, vi skal flyve mindre, målet er, at de fly, vi sætter os ind i, skal flyve på nogle brændstoffer, der ikke udleder klimagasser. Det tror jeg ikke på, man driver frem med udviklingen ved at gøre det dyrere at flyve. Dem, man i virkeligheden gavner med det, er lavprisselskaberne,« siger Morten Messerschmidt, klimaordfører Dansk Folkeparti. Foto: Henrik Sørensen

Fra både Enhedslisten, SF, Radikale Venstre og senest også Konservative er der i dag opbakning til en afgift på flyrejser. Spørger man derimod klimaordfører for Dansk Folkeparti, Morten Messerschmidt, bør tingene gribes anderledes an. Det fortæller han i et interview til TV2:

»Jeg synes ikke, målet er, vi skal flyve mindre, målet er, at de fly, vi sætter os ind i, skal flyve på nogle brændstoffer, der ikke udleder klimagasser. Det tror jeg ikke på, man driver frem med udviklingen ved at gøre det dyrere at flyve. Dem, man i virkeligheden gavner med det, er lavprisselskaberne,« siger han og tilføjer:

»Det er klart, hvis det bliver dyrere med flyafgifter, så vælger folk SAS og Lufthansa fra og sætter sig ind i Wizz Air og Ryanair og EasyJet-fly. Men tillykke med det, hvis det er det, man gerne vil hos socialisterne.«

Både Wizz Air og Ryanair er kendte for deres skrappe arbejdsvilkår, der jævnligt har vakt harme blandt fagforeninger også særligt den politiske venstrefløj.

Til det siger SF’ transportordfører, Karsten Hønge:

»Det er en pjattet afsporing af debatten. Spørgsmålet om ordentlige overenskomstforhold i nogle af de her lavprisselskaber har ikke noget at gøre med, hvordan vi håndterer klimakrisen.«

Flyafgift skal indbringe penge til grønne tog

»Det er en pjattet afsporing af debatten. Spørgsmålet om ordentlige overenskomstforhold i nogle af de her lavprisselskaber har ikke noget at gøre med, hvordan vi håndterer klimakrisen,« siger Karsten Hønge, transportordfører SF.

Karsten Hønge påpeger, at en klimaafgift i SF’s udspil er en blandt flere redskaber, som skal indbringe over en milliard kroner til en klimafond, som kan hjælpe til at gøre transporten mere bæredygtig. Blandt andet ved at plante flere træer og fremme rejser med tog.

Spørger man luftfartsanalytiker Jacob Pedersen fra Sydbank vil en afgift på flybilletter gøre to ting:

»En miljøafgift vil ramme de selskaber, som ikke er gode til at tjene penge, særligt hårdt, for det er flyselskaberne, som kommer til at betale en stor del af en miljøafgift,« siger han til LUFTFART.nu og tilføjer:

»Måler du direkte på billetprisen, vil en Ryanair-billet til 300 kroner blive hårdere belastet end en SAS-billet til 1500 kroner. Det vil i højere grad ramme de kunder, som glæder sig over lavprisbilletterne. Omvendt er netop lavprisselskaber som Ryanair og EasyJet dem, der kan tjene penge og har polstringen og modstandskraften. I og med en afgift vil ramme alle flyselskaber, er det værst for dem, der ikke kan tjene penge.«

SAS har i sine fire seneste årsregnskaber formået at genopbygge et overskud på bundlinjen. Men Rickard Gustafson, administrerende direktør i SAS, har også fremhævet, at man i SAS begynder, »at kunne mærke effekterne af de højere omkostninger til brændstof,« samt en svækket svensk krone.

Økologisk Råd: Afgift bør bruges på omstilling

En afgift på flyrejser – i form af en brændstofafgift og billetafgift – er ifølge transportmedarbejder i Økologisk Råd, Jeppe Juul, vigtige redskaber i at gøre flyvebranchen bæredygtig – det har han tidligere forklaret til LUFTFART.nu:

»Den gode nyhed er, vi også kan flyve i fremtiden. Vi har teknologien til at gøre luftfarten bæredygtig. Men det koster penge at udvikle den teknologi til kommerciel brug, og de penge, mener vi, skal hentes på afgifter, ligesom det kendes fra biler,« siger han.

Blandt SAS, Norwegian, Ryanair og Wizz, er de to ultralavprisselskaber klart i front, når det handler om klimavenlig transport målt per passager per kilometer.

Ryanair grøn og så alligevel ikke

Forrest er Wizz med blot 60 gram CO2 per passagerkilometer. Dernæst Ryanair med 66 gram, Norwegian med 70 gram og SAS 95 gram CO2 per passagerkilometer.

SAS har dog i modsætning til både Wizz Air og Ryanair taget ambitiøse skridt for at udvikle CO2-neutrale alternativer. Ryanair er derimod grundet sin størrelse med over 400 fly det flyselskab i Europa, som udleder mest CO2. Selskabet har ind til videre kun haft hån til overs for andre flyselskabers grønne tiltag.

I Danmark har luftfartsbranchen, herunder SAS, fremlagt en plan for 100 procent CO2-neutral luftfart i 2050. Dette skal blandt andet opnås gennem CO2-kompensation, øget udvikling af bæredygtigt brændstof og langsigtede teknologiske løsninger.

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev