Politikere revser Air Greenland for nøl med arbejdsvilkår

Air Greenland har hen over vinteren haft portugisiske Hi Fly til at flyve for sig. I modsætning til de ansatte i Air Greenland har de ansatte i Hi Fly ikke overenskomst. Tværtimod.

De kabineansatte i Hi Fly får kun 3.800 kroner i løn i måneden. Ingen løn under sygdom. Og de risikerer at blive fyret med en dags varsel. Alle vilkår, der står i dyb kontrast til de goder, som typisk er reguleret gennem en overenskomst.

Men Air Greenland stiller slet ikke krav til arbejdsvilkår, når selskabet lejer fly hos en leverandør.

Det grønlandske selvstyre ejer 37,5 procent af det nationale luftfartsselskab og blandt selvstyrets politikere vækker vilkårene hos underleverandøren harme.

Gør forskel på medarbejdere

»Det er fuldstændig uacceptabelt, at en offentlig ejet virksomhed agerer på den måde. Det kan vi slet ikke være med til, at de overhovedet ikke stiller krav til ordentlige arbejdsvilkår og dermed gør forskel på medarbejdere,« siger Justus Hansen, næstformand i oppositionspartiet Demokraatit, og tilføjer:

»Uanset hvilket offentligt selskab der er tale om, vil jeg stille krav om, at man behandler sine medarbejdere ligeværdigt – og det uanset om det er arbejdskraft for en leverandør, der er chartret ind – der skal ikke være forskel, når man flyver under Grønlandsk flag.«

Heller ikke hos regeringspartierne møder Air Greenlands manglende kriterier for arbejdsvilkår hos underleverandører forståelse.

Bør se med alvor på vilkår

»I Siumut kæmper vi for ordentlige arbejdsvilkår. Det gælder naturligvis også i luftfart. Vi ejer Air Greenland sammen med SAS og den danske stat, men selvom vi ikke bestemmer alene, er vores holdning afspejlet i Air Greenlands CSR-strategi, der klart siger, at vi ønsker organiserede forhold og kollektive aftaler for personalet,« siger Jess Svane, politisk ordfører for Siumut og tilføjer:

»Det er op til direktionen og bestyrelsen at føre denne strategi ud i livet, og vi håber selvfølgelig, at de ser med stor alvor på arbejdsforholdene hos deres underleverandører.«

Offentligt ejede Air Greenland erklærer i sin sociale ansvars-strategi også kaldet CSR-strategi, »det gode arbejdsliv« som fokusområde, men oplyser, at selskabet ikke har kriterier for ansattes vilkår hos underleverandører.

Kan på ingen måder accepteres

At Air Greenland, dermed ikke forholder sig til arbejdsvilkårene for de ansatte i Hi Fly, møder også hård kritik hos regeringspartiet Inuit Ataqatigiit:

»Inuit Ataqatigiit understreger klart, at ansættelsesmæssige forhold, der underkender den enkelte ansattes rettigheder, på ingen måder kan accepteres i det grønlandske selvstyre-ejede selskaber!,« skriver Bendt B. Kristiansen, politisk ordfører for Inuit Ataqatigiit, i en mail og tilføjer:

»Forhold af denne art, skal øjeblikkeligt håndteres af de ansvarlige bestyrelser, hvis ikke må den ansvarlige Naalakkersuisoq (minister red.) reagere kraftigt og øjeblikkeligt.«

Grønland står overfor at gå til valg 24. april. Grundet de grønlandske valgregler udtaler en minister sig ikke som minister i valgperioden.

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev