Pilotforeninger nægter at lade sig forhaste til Ryanair-aftale

(Opdateret kl. 10:20 27. feb 2018) Forhandlingerne mellem Ryanair og fagforeningerne i flere lande er under pres. I Portugal er der varslet strejke. Og i en række lande herunder Sverige, Spanien og Irland vokser utilfredsheden med den måde, som forhandlingerne om overenskomster skrider frem på.

Det skriver Independent.ie

I Spanien har The Spanish Union of Airline Pilots’ (SEPLA) fortalt sine medlemmer, at det ikke vil “lade sig forhaste” eller “lade sig narre” til at underskrive en kollektiv overenskomst med selskabet, der ikke omfatter alle baser og alle scenarier.

SEPLA: Ryanair forventer aftale

Ifølge SEPLA skal Ryanair have tilkendegivet, at man forventer at kunne underskrive en overenskomst allerede ved et møde i denne uge.

I Sverige har medarbejderrådet i Ryanair i et brev til driftschef Peter Bellew og personaledirektør Eddie Wilson lagt pres på selskabet for at indlede forhandlinger med alle relevante fagforeninger på tværs af Europa.

I brevet kritiseres Ryanair for “at forpasse en mulighed for at opbygge den tillid og respekt”, som medarbejderrådet ønsker “at opbygge med Ryanair på vegne af dets piloter”.

Konflikt under opsejling i Portugal

Også i Portugal er mødet mellem Ryanair og de lokale fagforeninger løbet ind i udfordringer.

Den lokale fagforening SNPVAC (National Flight Personnel Civil Aviation Union) har skrevet til selskabet og varslet tre endags-strejker i påsken.

Strejkerne er motiveret af “forværrede arbejdsforhold og mangel på respekt for de kabineansattes værdighed”, skriver Reuters, der har talt med Fernando Gandra fra SNPVAC.

Ryanair afviser, at man har modtaget et strejkevarsel.

FPU: Endnu ingen forhandlinger

FPU oplyser, at man er i dialog med Ryanair, men at der endnu ikke har fundet forhandlinger sted.

Derimod har parterne aftalt at mødes igen, og det er man nu ved at aftale.

På det første møde mellem parterne den 8. februar 2018 tilkendegav Ryanair, man vil mødes igen for at forhandle en overenskomst, og FPU gjorde det klart, hvad det vil indebære:

»Vi har fortalt Ryanair, at vores opgave er at sikre fair vilkår for de ansatte i flyvebranchen. Det betyder, at Ryanair skal indgå overenskomst for både piloter og kabineansatte, hvis de vil åbne baser i Danmark igen,« sagde Thilde Waast, formand i FPU efter mødet for en lille måned siden.


Klik på de enkelte lande for at se, hvor Ryanair er i dialog med fagforeninger. Landene i gult indikerer, at Ryanair er i dialog med fagforeninger i landet. Landene i orange indikerer, at Ryanair har afholdt et enkelt møde med fagforeninger i landet uden videre dialog. Landene i rødt indikerer, at Ryanair har baser i landet, men der ikke er dialog med fagforeninger i landet. Note: kortet opdateres løbende.

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev