Piloterne i CityJet hjælper med at afværge nyt sommerkaos

Imens sommersolen stod på sit absolut højeste i 2018, måtte de danske piloter hos SAS-leverandøren CityJet se langt efter at nyde sommervarmen sammen med familie og venner. For kaos i ferieplanlægningen og et overbooket trafikprogram betød, at næsten ingen danske piloter fik deres ferieønsker opfyldt og derfor måtte tilbringe sommeren i cockpittet med ferieglade passagerer i kabinen.

Situationen var yderligere tilspidset af, at en større gruppe piloter i månederne op til sommerens flyvninger valgte at søge nye græsgange som følge af et presset arbejdsklima. 700 flyvninger blev aflyst hen over sommeren til trods for, at medarbejderne gav den alt, hvad de kunne.

En opgørelse fra Flight Stats viser da også, at SAS-leverandørerne – med CityJet som den største leverandør med 22 fly – i højsommeren 2018 stod for ikke mindre end 37 procent af det samlede antal SAS-afgange mod cirka 30 procent i årets øvrige måneder.

Ni ud af ti får ferie som ønsket

Igen i år skal der flyves et tæt program. CityJet-ledelsen har dog klog af skade takket nej til yderligere produktion for SAS, som det skete sidste år, og tilmed skåret en smule ned i trafikprogrammet. Og blandt piloterne glæder man sig over, at det er lykkedes at få lavet en reel ferieplanlægning.

»Sidste år indgik vi et forlig med selskabet om ferieplanlægning. Ledelsen har imidlertid ikke efterlevet det aftalte. Derfor blev det aftalt, at vi som pilotforening hjalp med ferieplanlægningen i år. Det har medført, at ni ud af ti piloter får den ferie, de har ønsket, samtidig med at vi kan gennemføre det program, vi skal flyve for SAS,« siger Peter Hjort, luftkaptajn og formand for piloterne ansat hos CityJet i Danmark.

Han har i starten af året været en tur forbi selskabets kontor for vagtplanlægning i Luton, London, hvor parterne fik tilrettelagt sommerens vagtplaner med plads til ferie. Det glæder pilotformanden, at selskabet trods indledende modvilje tog imod piloternes bistand med at få lagt en fornuftig vagt- og ferieplan.

Andre leverandører spørger også tillidsvalgte

At underleverandørerne flyver en større andel af SAS’ ruter hænger blandt andet sammen med, at SAS sætter en del fly i charterproduktion i højsommeren. Samtidig falder efterspørgslen på en række ruter, som derfor bliver lagt over til underleverandørerne, hvis fly med op til 100 sæder passer bedre til efterspørgslen på visse ruter end SAS’ Airbus A320-fly med 168 sæder. Denne omrokering giver travlhed.

Det gælder blandt andet for Nordica, der i sommermånederne overtager produktionen på ruter til Poznan (Polen), Hamborg, Berlin (Tyskland) og Göteborg (Sverige). Men ligesom i CityJet har den lokale medarbejderforening lagt sig i selen for at få arbejde og familieliv til at hænge sammen.

»I Nordica har vi et ferieudvalg bestående af en repræsentant fra cockpittet og kabinen, som har været en tur på hovedkontoret i Tallinn. Det er mit generelle indtryk, at de fleste har fået ferie, som de ønsker. Dette har blandt andet kunnet lade sig gøre, fordi vi med den seneste overenskomst fik sikret bedre mulighed for at arbejde lidt ekstra i visse perioder af sommeren til gengæld for at flere kunne holde fri, som ønsket,« siger Peter Sletgaard, formand for selskabets pilotforening.

Flyansatte udfordret på balance mellem fritid og arbejde

En stor undersøgelse af flyansattes arbejdsmiljø, der blev udgivet tidligere på året viser, at seks af ti ansatte i den danske flyvebranche oplever, at arbejdet tager tid og energi fra privatlivet.

»Undersøgelsen viser, at besætningsmedlemmerne oplever et forholdsvis krævende psykisk arbejdsmiljø med høje krav til fleksibilitet, højt arbejdstempo, svære tidsfrister, uventede opgaver, at måtte stå til rådighed uden for normal arbejdstid at have en del overarbejde og at være bekymret for at miste arbejde eller nuværende timeantal/vagtrytme. Derudover er arbejdprivatlivsbalancen udfordret,« fremgår det af rapporten.

Det er udfordringer som disse, de lokale pilot- og kabineforeninger i FPU dagligt arbejder for at imødegå med løsninger, som den man nu har fået på plads i CityJet, påpeger Peter Hjort.

Han er overbevist om, at det er en stor gevinst for virksomheden, at medarbejderne, som gør en stor indsats og viser fleksibilitet i hverdagen, også kan se frem til en velfortjent ferie sammen med familie og venner

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev