Det går fremad i forhandlingerne mellem de europæiske fagforeninger og Ryanair. Sådan lyder det fra ledelsen i selskabet. Men de optimistiske udmeldinger falder den paneuropæiske pilotforening European Cockpit Association, ECA, for brystet.
»Han (O’Leary, topchef i Ryanair red.) undlader at sige, at dialogen med flertallet af pilotforeningerne i hele Europa er enten fastlåst – som i Tyskland, Belgien og Irland – går meget langsomt – som i Spanien og Portugal – eller endnu ikke er nået ud over de indledende forhandlinger, som er tilfældet i Holland, Sverige, Danmark og Frankrig,« siger Philip von Schöppenthau, generalsekretær i ECA.
»Det rosenrøde billede, som Ryanair har tegnet i medierne, synes mere at være målrettet investorer og opmuntre piloter til ikke at forlade selskabet, end det afspejler, hvad der rent faktisk foregår på jorden,« tilføjer han.
Ryanair: Vi gør fremskridt
Reaktionen kommer efter, at Michael O’Leary, administrerende direktør i Ryanair, i den forgangne uge gav det indtryk i belgisk presse, at det går fremad i forhandlingerne med de europæiske fagforeninger.
Og torsdag gav personaledirektør, Eddie Wilson, tilsvarende vurderingen af situationen:
»Vi gør gode fremskridt med fagforeninger i andre europæiske lande, og vi håber at kunne underskrive flere anerkendelsesaftaler med pilot- og kabineforeninger i de kommende uger og måneder,« sagde Eddie Wilson.
Ordene faldt, da Ryanair offentliggjorde, at selskabet har indgået en såkaldt anerkendelsesaftale med den italienske pilotforening ANPAC. Aftalen er ikke en overenskomst, men en forudsætning for at kunne indlede forhandlingerne.
ECA: Savner vilje til forhandling
Schöppenthau efterlyser, at Ryanair endnu mangler at vise en reel forpligtigelse og vilje til at deltage i forhandlinger. Ikke kun med “deres egen snævre dagsorden”, men også på de emner der interesserer selskabets piloter.
I Danmark har Flyvebranchens Personale Union, FPU, mødtes med Ryanair en enkelt gang. Foreningen oplyser, at man er i dialog med Ryanair, men at der endnu ikke har fundet forhandlinger sted. Derimod har parterne aftalt at mødes igen.
På det første møde mellem parterne 8. februar 2018 tilkendegav Ryanair, man vil mødes igen for at forhandle en overenskomst, og FPU gjorde det klart, hvad det vil indebære:
»Vi har fortalt Ryanair, at vores opgave er at sikre fair vilkår for de ansatte i flyvebranchen. Det betyder, at Ryanair skal indgå overenskomst for både piloter og kabineansatte, hvis de vil åbne baser i Danmark igen,« sagde Thilde Waast, formand i FPU efter mødet for en lille måned siden.
Endnu ingen overenskomst
Ryanair har foreløbigt indgået såkaldte anerkendelsesaftaler med pilotforeninger i to lande, Italien og Storbritannien.
I modsætning til Danmark har fagforeninger i en række europæiske lande brug for at blive anerkendt, før drøftelser om en egentlig overenskomst kan finde sted.
Derimod har selskabet endnu til gode at underskrive sin første overenskomst.
Få det fulde overblik i grafikken nedenfor.