Flere måneders vedholdende pres fra de ansatte i Ryanair har ind til videre resulteret i dialog mellem selskabet og fagforeninger i flere europæiske lande.
I Danmark mødes FPU med Ryanair i morgen, torsdag den 8. februar.
Foruden FPU er Ryanair gået i dialog med fagforeninger i Irland, Storbritannien, Spanien, Tyskland, Italien, Portugal, Belgien og Holland, oplyser kilder med kendskab til forhandlingerne.
Endvidere skal fagforeninger i Frankrig og Sverige have holdt møder med selskabet.
Klik på de enkelte lande for at se, hvor Ryanair er i dialog med fagforeninger. Landene i gult indikerer, at Ryanair er i dialog med fagforeninger i landet. Landene i orange indikerer, at Ryanair har afholdt et enkelt møde med fagforeninger i landet uden videre dialog. Landene i rødt indikerer, at Ryanair har baser i landet, men der ikke er dialog med fagforeninger i landet. Note: Kortet opdateres løbende.
Konflikt under opsejling i Italien
Det går dog ikke lige godt alle steder. I Italien har tre italienske fagforeninger meddelt, at de nedlægger arbejdet på lørdag den 10. februar, fordi Ryanair nægter at indgå forhandlinger med dem.
Ryanair har indvilliget i at mødes med landets største pilotforening, Anpac, men har afvist at mødes med andre italienske fagforeninger, der repræsenterer kabinepersonale, jordpersonel samt en mindre gruppe piloter. Det sker på trods af, at selskabet i december sagde, man ville mødes både med pilot- og kabineforeninger.
Vi anerkender Ryanairs annoncerede ændring (at man nu vil anerkende fagforeninger red.), men det er vigtigt for os at understrege, at forhandlinger om kollektive aftaler skal fremskridt hen imod at dække alle arbejdsgrupper hurtigt og med reelle forbedringer for arbejdstagerne Liz Blackshaw, kampagneleder, ITF
Dette vil blive den anden konflikt mod selskabet. I december nedlagde tyske Ryanair-piloter arbejdet i protest over, at Ryanair ville bestemme, hvem der skulle repræsentere piloterne i forhandlingerne om en ny overenskomst.
Spanske piloter sagsøger Ryanair
I Spanien er dialogen mellem Ryanair og den lokale pilotforening SEPLA foreløbigt mundet ud i, at de spanske piloter har hevet deres arbejdsgiver i retten.
Piloterne anklager Ryanair for, at kontrakterne, piloterne ansættes på, ikke overholder spansk lov. Sagsanlægget kommer samtidig med, at piloterne kritiserer Ryanair for at forhale forhandlingerne, skriver Reuters.
Og i Irland har Ryanair ifølge Irish Times opfordret de lokale piloter til at omgå deres fagforening til fordel for en lønstigning.
Ingen møder for andre faggrupper
Ind til videre har Ryanair afstået sig fra at forhandle med kabineforeninger. Hos International Transport Workers’ Federation, ITF, der blandt andet repræsenterer kabineansatte på international niveau, holder man et nøje øje med udviklingen.
»Selvom vi ved, at der er møder og drøftelser mellem Ryanair og fagforeninger i Storbritannien, Irland, Tyskland, Spanien, Italien, Holland og Belgien, er der endnu ingen formelle møder for kabinen,« siger Liz Blackshaw, kampagneleder ved International Transport Workers’ Federation til LUFTFART.nu.
»Vi anerkender Ryanairs annoncerede ændring (at man nu vil anerkende fagforeninger red.), men det er vigtigt for os at understrege, at forhandlinger om kollektive aftaler skal fremskridt hen imod at dække alle arbejdsgrupper hurtigt og med reelle forbedringer for arbejdstagerne,« tilføjer hun.
Fremskridt i Storbritannien
Men der sker også fremskridt. I sidste uge underskrev Ryanair en såkaldt anerkendelsesaftale med den britiske fagforening British Airline Pilots Association, BALPA.
Det er første gang, lavprisselskabet underskriver en sådan aftale, som dog ikke betyder, at selskabet har indgået nogen overenskomst endnu.
I modsætning til Storbritannien skal fagforeninger og arbejdsgivere i Danmark ikke først anerkende hinanden. Det slog Arbejdsretten fast i 2015, da Ryanair nægtede at anerkende FPU som forhandlingspartner.
Fagforeningsmøder i lande uden baser
Danske fagforeninger kan med andre ord kræve overenskomst uden forudgående anerkendelse og dermed også gå direkte til forhandlinger om en overenskomst uden en forudgående anerkendelsesproces.
»Det er positivt, at der er fremskridt i arbejdet med at få Ryanair til at indgå overenskomst med de engelske piloter. Det ændrer dog ikke noget i dansk sammenhæng, og det møde, vi har med Ryanair i næste uge,« sagde Thilde Waast, formand i FPU om nyheden fra Storbritannien.
FPU mødes med Ryanair 8. februar.
Smidt ud af Frankrig
Danmark er ikke det eneste land, hvor Ryanair har rettet henvendelse til en fagforening til trods for, selskabet ikke har baser i landet.
Ryanair har heller ikke baser i Frankrig. Selskabet flyver dog fra baser i andre lande til op mod 30 destinationer i Frankrig, men nu vil selskabet angiveligt mødes med franske fagforeninger.
I 2014 blev Ryanair dømt til at betale en bøde på 200.000 euro samt 8,1 millioner euro i erstatning til sygekasser og andre institutioner. Penge, som selskabet burde have betalt i årene 2007-2010, hvor Ryanair havde en base med fast udstationeret personale i lufthavnen i Marseille uden at have en fransk overenskomst med de 127 ansatte.
Sagen fra Frankrig blev beskrevet i Politiken i marts 2015.