Opbrud i Ryanair: Kabineansatte allierer sig for bedre vilkår

For første gang nogensinde samles kabineansatte i Ryanair fra hele Europa for at tale om arbejdsvilkårene i det irske lavprisflyselskab, og hvordan de kan forbedres.

Ryanair er berygtet for sine barske arbejdsvilkår, men for seks måneder siden sagde ledelsen i selskabet, at man ville anerkende de ansattes fagforeninger. Udmeldingen kom efter massivt pres fra de ansatte.

Konkrete forbedringer af de ansattes vilkår lader dog vente på sig. Derfor er først piloter og siden nu også kabineansatte gået sammen på tværs af grænser for at samle fælles krav til overenskomster og rettigheder.

Møde på Ryanairs hjemmebane

Mødet løber over to dage og finder sted i regi af Cabin Crew United, som er en afdeling under ITF (Det Internationale Transportarbejderforbund). Til Fagbladet 3F fortæller Liz Blackshaw, der er kampagnechef i ITF, at mødets formål er at skabe generelle forbedringer for de ansatte i alle de lande, Ryanair opererer:

»Selskabet anerkender ikke fundamentale rettigheder til deres ansatte, når det kommer til lønninger, krav til salg af varer ombord på flyet, løn under sygdom, social sikring og manglende skattebetaling,« siger Blackshaw.

De kabineansattes møde afholdes hos den irske fagforening Fórsa, der har hjemme i Dublin – samme by, hvor Ryanair har sit hovedsæde.

Truer med kollektive kampskridt

Skulle Ryanair-ledelsen vælge at tage let på de krav, som de ansatte beslutter sig for at præsentere for ledelsen, forlyder det, at selskabet risikerer at blive mødt med kollektive kampskridt.

Dette vil potentielt kunne få omfattende konsekvenser for det irske lavprisselskab. Over halvdelen af de kabineansatte i Ryanair er repræsenteret ved mødet i Dublin, heriblandt ansatte i Spanien, Tyskland, Holland og Belgien.

»Det er tydeligt, at Ryanair har en lang vej at gå, før selskabet får ry som en god arbejdsgiver. Hvis selskabet ikke begynder at forhandle med fagforeninger i god tro og leverer reelle forbedringer for de ansatte på tværs af netværket, risikerer selskabet kollektive kampskridt hen over sommeren. Det forbliver også en mulighed, at piloter og jordpersonale vil følge kabinepersonalet i strejke for fair løn- og arbejdsvilkår,« skriver ITF i et statement forud for mødet.

Møde trækker rødder til Danmark

Historisk har Ryanair knust enhver organiseringstrang blandt sine medarbejdere og afskyet fagforeninger. Men i 2015 mødte selskabet FPU (Flyvebranchens Personale Union) og resten af den danske fagbevægelse, der stod fast på kravet om en overenskomst for de ansatte. Sagen endte med, at Ryanair gav op og lukkede sine baser i Danmark, for selskabet ønskede ikke at bryde med sine principper.

»Vi gav Ryanair kamp til stregen og viste, at det var muligt, at sige fra over for selskabets arbejdsvilkår. Lige siden har vi kæmpet sammen med fagforeningerne i resten af EU for, at det samme har skullet ske i de andre europæiske lande, ved at organisere de ansatte,« siger Anders Mark Jensen, næstformand i FPU og tilføjer:

»Det har vist sig at være den rigtige vej at gå. Det kan vi se i dag, hvor det er de ansatte i Ryanair, som går sammen og mødes for at få ordnede vilkår. Det er vi stolte over at være en del af.«

Anders Mark Jensen deltager ved mødet i Dublin både for at dele ud af FPU’s erfaringer med Ryanair, men også for at være opdateret og forberedt, hvis selskabet beslutter sig for at finde til Danmark igen.

»Ryanair har ikke vendt tilbage for at fortsætte forhandlingerne med os, siden vi mødtes med dem i februar. Men det virker også til, at de på nuværende tidspunkt har rigeligt og se til i de øvrige lande, hvor selskabet har baser i dag,« siger næstformanden.

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev