Omdiskuteret selskab hentet ind på dansk Primera-flyvning

Lørdag aften blev rejsende på Primera Airs rute fra København til Mallorca hverken mødt af fly eller besætning fra det dansk-lettiske flyselskab.

Derimod var det fly og mandskab fra slovakiske Go2Sky, som med en mindre forsinkelse stod klar til at gennemføre flyvningen, bekræfter både kilder og data fra Flightradar24.

Go2Sky-flyet – en Boeing 737-400 med registreringsbogstaverne OM-GTD – forlod lørdag eftermiddag basen i Bratislava med kurs mod København.

Vikarselskab tidligere impliceret i sikkerhedsdebat

Herfra gennemførte Go2Sky rute PF543 og PF544 for Primera Air henholdsvis til og fra Palma de Mallorca, inden flyet natten til søndag fløj hjem til Bratislava igen.

En i udgangspunktet ikke videre opsigtsvækkende flyvning.

Sagen er dog den, at flyet, der skulle have gennemført flyvningen, Primera Airs Boeing 737-800 med registreringsbogstaverne YL-PSB, stod på jorden i København.

Kilder oplyser, at flyet stod uden problemer, der skulle have forhindret flyvningen.

Dertil kommer, at Go2Sky er et selskab, som tidligere har været omdrejningspunkt for en offentlig sikkerhedsdebat i både norsk og dansk presse i slutningen af 2016.

Kabineansatte nægtede at flyve Go2Sky

Norwegian havde lejet fly og piloter fra Go2Sky, mens kabinen var bemandet med Norwegians eget kabinepersonale.

På en flyvning 4. november 2016, som Go2Sky gennemførte for Norwegian på ruten Kristiansand-Oslo, traf piloterne en række beslutninger og brød med en række procedurer, som ved ankomsten til Oslo havde gjort de kabineansatte så utrygge, at de nægtede at flyve videre, skrev CHECK-IN.dk i december 2016.

Ifølge Statens havarikommission for transport afbrød piloterne takeoff på grund af en glemt parkeringsbremse.

Styrmanden fik herefter ved en fejl lukket ned for begge motorer og bragte flyet til standsning 20 meter nede ad startbanen.

Startede fly uden varsel

Fagmediet The Aviation Herald beretter, at motorstandsningen medførte, at lyset i kabinen forsvandt, hvilket fik kabinebesætningen til at rejse sig for at berolige passagererne.

Kabinepersonalet kunne imidlertid ikke få kontakt med cockpittet. Proceduren for et afbrudt takeoff er ellers klokke klar – kabinen skal informeres.

Efter en stund og uden varsel satte piloterne flyet i gang igen. Kabinepersonalet måtte styrte til deres pladser mens flyet gik på vingerne.

Fra cockpittet kunne kabinepersonalet høre lydadvarsler og mærkede samtidig, at kabinetrykket ikke var normalt.

Det lykkedes imidlertid at få kontakt med cockpittet, men kabinepersonalet fik ingen brugbar forklaring og valgte efterfølgende at iføre sig oxygenmasker.

Norwegian opsagde aftale

Kabinepersonalet krævede efter landingen i Oslo en forklaring fra piloterne, men forklaringen var uklar, hvorefter kabinepersonalet forlod flyet.

»Sådanne hændelser skal ikke ske, og vi har stor forståelse for, at situationen blev opfattet som dramatisk.

Der var ingen tekniske fejl på flyet, men situationen eskalerede efter, at afgangsprocedurerne ikke blev fulgt,« sagde Jan Petter Steinland, afdelingsdirektør i Luftfartstilsynet efterfølgende til Aftenposten.

Få dage efter sagen havde ramt pressen meddelte Norwegian, at selskabet stopper med at benytte Go2Sky, men proklamerede dog, at beslutningen intet havde at gøre med hændelsen i Kristiansand.

Go2Sky ude i kulden

Norwegians danske pressechef, oplyser i dag, at man ikke agter at benytte Go2Sky i sin produktion.

»Vi har ingen planer om at benytte det konkrete selskab. Generelt er det vigtigste for os, når vi lejer os ind hos andre, er, at det pågældende selskab er godkendt af de europæiske luftfartsmyndigheder,« siger Andreas Hjørnholm, kommunikationschef i Norwegian.

Primera Air er trods flere henvendelser ikke vendt tilbage på redaktionens spørgsmål om, hvorfor Go2Sky stod for Palma de Mallorca-flyvningen lørdag aften, på trods af at det fly, der skulle have gennemført flyvningen, stod på jorden i København.

Go2Sky har ifølge Luftfarts oplysninger ikke været impliceret i hændelser siden.

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev