Mens de danske luftfartsselskaber holder stille i lufthavnene, er det ungarske lavprisselskab Wizz Air i gang med at møve sig ind på det danske marked. FPU kalder udviklingen meget bekymrende.
Du har måske læst nyheden om, at der er ny lavpriskonge i byen.
I april overtog Wizz Air nemlig tronen fra Ryanair, som det lavprisselskab, der fragtede flest passagerer i Europa, og det er et godt eksempel på den aggressive strategi som det østeuropæiske selskab benytter sig af under Coronakrisen.
Set fra piloter, kabinenansatte og andre luftfartsansattes perspektiv er dette ikke nødvendigvis en god nyhed.
Kort fortalt er Wizz Air et ungarsk lavprisselskab, der er berygtet for dårlige arbejdsvilkår og kreative skattekonstruktioner.
Udnytter coronakrisen
Helt konkret har selskabet annonceret baseåbninger i Milano-Malpensa, Larnaca på Cypern, Lviv i Ukraine og Tirana i Alabanien.
De nye baser har kastet tre danske ruter af sig, henholdsvis en rute fra Billund til Lviv samt ruter til Larnaca fra både Billund og København.
Med ruten fra København til Larnaca er Wizz Air det første flyselskab, der overtager en af de ruter, som Norwegian har efterladt ved beslutningen om først at genoptage flyvningerne fra Danmark i april 2021.
Efter planen skulle Norwegian have fløjet to gange om ugen mellem København og Larnaca i den kommende sommer.
– Dette er et eksempel på, hvordan ruter, der før krisen blev opereret af mandskab på overenskomstmæssige, skandinaviske vilkår, nu pludselig er overtaget af et selskab, hvor mandskabet er på østeuropæiske dumpingvilkår, udtaler næstformanden i FPU (Flyvebranchens Personale Union).
Han har fulgt der har fulgt selskabet tæt de sidste år i forbindelse med fagforeningsarbejde med organisering.
De kabineansattes værste mareridt
I en større reportage fra 2017 kunne 3F Fagbladet dokumentere, hvordan de kabineansatte er tilknyttet Wizz Air på utrygge vilkår med tvungne orlovsperioder og udmattende arbejdsdage uden kost.
Selskabet er i øvrigt ved en rumænsk domstol dømt for at have fyret fagligt aktive.
Selvom selskabet bruger Coronakrisen til at vokse har selskabet alligevel fyret over 1000 ansatte og sat de ansattes løn ned – En manøvre, der er blevet kritiseret af den europæiske pilotforbund, ECA.
– Der er ikke mange, der ved det, men Wizz Air er ved at overtage førstepladsen fra Ryanair, når det kommer til at være det største lavprisselskab, men også når det kommer til at være det største dumping-selskab.
Næstformanden i FPU er aldeles bekymret for den måde, hvorpå Wizz Air nu bruger coronakrisen til møve sig ind i Danmark.
Selskaberne i Danmark følger de danske myndighedernes bestemmelser og råd, og derfor står flyene stadig også på jorden og vil gøre det i bredest muligt omfang indtil den 31. august.
Dette skyldes forlængelserne i rejsevejledningerne fra fredag d. 29.maj.
– Jeg kan godt være urolig for, at Wizz Air vælger at flyve inden. Der er jo ikke noget, der lovpligtigt stopper dem fra det, siger Anders Mark Jensen.
LÆS OGSÅ: Wizz Air dømt for klapjagt på ansatte der ville lave en fagforening
Politikerne på banen
Wizz Air får med ruteudvidelserne et godt fodfæste på det danske marked. Efter planen skal selskabet flyve på 13 ruter fra Billund Lufthavn og fem ruter fra Københavns Lufthavn i denne sommer.
– Det er klokkeklart eksempel på, at Wizz Air og andre lavprisselskaber ønsker at udnytte, at danske fly står på jorden.
– Dansk luftfart består generelt set af selskaber med gode arbejdsvilkår og med klimaambitioner, men lige nu står de på konkursens rand, imens lavprisselskaber uden samfundssind gør sit indtog, udtaler Anders Mark Jensen
Derfor har fagforeningen i slutningen af april henvendt sig til regeringen og efterfølgende også været i dialog med beskæftigelsesministeren og transportministeren.
Men med regeringens udmelding den 29. maj (med fortsættelsen af de restriktive rejsevejledninger) er FPU gået sammen med de store aktører i charterflybranchen med et SOS-kald til politikerne.
– Der er brug for meget mere hjælp og i længere tid, hvis dansk luftfart skal klare skærene, og hvis vi skal holde social dumping ude af Danmark, afslutter Anders Mark Jensen
LÆS OGSÅ: Dansk charterflybranche med SOS-kald til regeringen og Folketinget