Norwegian indgår længe ventet pilot-overenskomst

Lavprisflyselskabet Norwegian har efter seks år med baser i Spanien indgået overenskomst med sine spansk-baserede piloter.

Aftalen er indgået med den spanske pilotforening SEPLA og gælder for alle piloter på selskabets spanske baser. Aftalen vækker glæde, men vejen dertil har også været lang.

»Vi er meget tilfredse med, at Norwegian anerkender sine piloter som et værdifuldt og unikt aktiv. Vi anser besætningerne for at være en vigtig ressource for at opnå en konkurrencemæssig fordel i en stærkt konkurrenceudsat flyindustri,« siger Martin Stork, formand Norwegian-piloternes forening i SEPLA.

Ignorerde SEPLA’s invitation

Norwegian åbnede sin første spanske base allerede i marts 2012. Dengang fandt selskabet det ikke nødvendigt at opsøge den lokale fagforening med henblik på at sikre de ansatte ordnede vilkår.

Og selv da SEPLA to år senere rettede henvendelse til Norwegian, blev initiativet ikke imødekommet af nordmændene, hvilket har affødt kritik af lavprisselskabet, der i dag er oppe på otte baser og 33 fly i Spanien:

»Selvom nogle piloter har arbejdet for Norwegian i over 3 år, eksempelvis Boeing 737 piloter baseret i Spanien og B787 piloter, der opererer for Norwegian Longhaul, er deres respektive fagforening endnu ikke blevet anerkendt af Norwegian.” skrev Norwegian Pilot Group i et opslag på Facebook i februar 2016.

Samme år indså Norwegian dog, at ordnede vilkår var fremtiden og anerkendte SEPLA som forhandlingspartner i sommeren 2016 – en begivenhed Martin Stork på daværende tidspunkt beskrev som et lille, men vigtigt skridt for de ansatte.

Norwegian afviser nøl

Norwegians presseafdeling afviser, at man har nedprioriteret at sikre de ansattes vilkår i det land, som selskabet beskriver som sit andenstørste marked.

»Vi har været i dialog med SEPLA gennem længere tid, og det vigtigste er, at der foreligger en aftale nu. Men det er ikke sådan, der har været et ønske fra de ansatte om en overenskomst tidligere,« oplyser Norwegians pressetalsmand.

Når den nye overenskomst har været til afstemning blandt SEPLA’s medlemmer vil både Norwegians spanske piloter og kabine være sikret ordnede vilkår. Kabinens overenskomst blev indgået i sommeren 2017.

Foruden Spanien har Norwegian også overenskomst med sine piloter og kabineansatte i Italien.

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev