Norwegian og Sunclass – her er vores udfordringer

Situationen er ganske uoverskuelig lige nu. Her forklarer et par af selskaberne om deres udfordringer

Der er problemer nok at tage fat på lige nu, hvis man spørger hos de etablerede selskaber.

Norwegian og Sunclass forsøger lige nu at holde gang i de ruter, der ikke er berørt af diverse rejserestriktioner.

Men situationen er ganske uoverskuelig, forklarer Norwegians danske kommunikationschef Andreas Hjørnholm. Han fortæller her lidt om selskabet, og de enorme udfordringer de står over for.

7500 medarbejdere i Norwegian er nu sendt på tvungen orlov, hvilket svarer til 85 pct. af al deres produktion.

– Vi har knap 1000 ansatte direkte i Danmark. I Danmark er vi det næststørste flyselskab. I 2019 havde vi knap hver femte af alle passagerer i Københavns lufthavn. Knap 20 pct. af trafikken. 17-18 pct. Og så flyver vi København- Aalborg, som er den vigtigste indenrigsrute i Danmark. Der er vi den største operatør, hvis du måler på passagertal. Vi flyver de store fly, hvor SAS, som er den anden operatør, flyver nogle lidt mindre fly, siger Andreas Hjørnholm.

Har brug for lån og likviditet

– Myndighederne i stort set alle de lande vi flyver til, har indført rejserestriktioner, og løbende indfører de nye restriktioner som vi er nødt til at forholde os til, forklarer kommunikationschefen.

Han forklarer, det er svært lige nu og de forsøger at danne sig et overblik, så de ved, hvad de kan flyve, og hvad de ikke kan flyve, hvis de overhovedet kan flyve noget som helst.

– Det ser ud som om lige nu, at det meste af verden er på vej til at lukke ned, og der er allerede flere flypladser, som er lukkede. Samtidig har vi et ansvar for at begrænse smittespredningen, så det er en meget alvorlig situation for den globale luftfart i det hele taget og selvfølgelig også for Norwegian, siger Andreas Hjørnholm.

– Hvad har I brug for fra regeringens side lige nu?

– Man kan sige, de tiltag som der er gjort allerede, er selvfølgelig en hjælp. Dem undersøger vi lige nu vores muligheder for at gøre brug af. Det som virkelig kniber for luftfartsbranchen i øjeblikket, og også for os i Norwegian, det er at skaffe likviditet til at fortsætte driften, siger han.

Han forklarer, at deres indtægter fryser til, fordi folk stopper med at booke rejser, og de långivere, som de normalt ville henvende sig til i sådan en situation for at få hjælp til at komme over gabet, de fryser også til. Det er banker og kreditinstitutioner af forskellig slags.

– Eller aktiemarkeder for den sags skyld. Vi har flere gange i løbet af de sidste par år måttet hente penge på aktiemarkedet. Derfor er der brug for, at de skandinaviske landes regeringer sætter tiltag i værk, der kan garantere lån eller på anden vis sikre os likviditet, siger Andreas hjørnholm.

Rasende travlt

Også hos flyselskabet Sunclass Airlines kommer man for alvor til at mærke krisen. De flyver udelukkende charterrejser, så deres fly står ikke stille lige nu og her, fordi de skal hente passagerer hjem.

– Lige nu er situationen, at vi faktisk har rasende travlt med at flyve vores gæster hjem. Så lige nu sidder vi faktisk og laver ekstra flyvninger. Men vi flyver jo tomme ud af Danmark, Norge, Sverige, Finland, samler gæster op og flyver hjem igen. Det er vores primære funktion lige nu, siger kommunikationschef Lisbeth Nedergaard.

Selskabet har hovedkontor i Danmark, hvor de er registrerede. Men vores medarbejdere, specielt de flyvende, er jo i alle fire skandinaviske lande. Vi er cirka 1200 ansatte i alt, i Danmark er de 555 ansatte. Flyvende og administrative samlet, inklusive piloter.

Spies eksisterer stadigvæk. Sunclass Airlines er de gamle selskaber Conair, Premiair og hvad de ellers har heddet, men alle selskaberne har samme ejer og samme gruppe.

Kommunikationschefen forklarer, at på de korte og mellemlange flyvninger, der regner de med at blive færdige i løbet af lørdag.

– I går var det cirka 4.000 mennesker vi skulle have hjem i runde tal.

– Når I så får dem hjem, hvad får I så brug for af hjælp fra den danske regering?

– Der er kommet en pakke (trepartsaftalen søndag red.). Det er rigtig dejligt, at regeringen stepper ind og gerne vil hjælpe en branche, som lige nu ikke bare er i knæ, men står seriøst med det ene ben i graven.

– Vi skal lige have undersøgt i detaljer, hvordan vi kan bruge den, og hvordan det ser ud med de fire forskellige lande.

– Fordi det er jo ingen hemmelighed, at den pakke, der ligger lige nu, er noget med op til 26.000 kroner om måneden, og pilotlønninger ligger jo ikke i det lag. De ligger altså et andet sted, så vi skal finde ud af, hvordan og hvorledes det skal bruges og kan bruges osv.

– Jeg tror ikke, det er de pakker, der kommer til at redde dansk luftfart. Der skal nok noget andet til, siger Lisbeth Nedergaard.

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev