Norwegian i politisk modvind over ny sminkepolitik

Et 22 sider langt regelsæt omkring brugen af sminke og udseende er blevet præsenteret for medarbejderne i Norwegian. Indholdet er blevet taget alt andet end positivt imod af den politiske offentlighed, som har fået kendskab til reglerne gennem artikler i nyhedsmediet VG.

Kravene beskriver, at kvindelige besætningsmedlemmer skal bruge sko med en hæl på minimum to centimeter samt bære sminke ifølge bestemte anvisninger. VG har skrevet om den nye politik for de Norwegian-ansatte, hvilket har vakt kritik af Norwegian fra en række norske eksperter og politikere:

»Baseret på det, som er kommet frem i VG’s opslag, er det ikke svært at være enig i, at Norwegians reglement kan virke gammeldags og ude af trit med tiden,« lyder vurderingen fra Hanne Bjurstrøm, ombudsmand for ligestilling og diskrimination, ifølge VG.

Hun peger på at forskelsbehandlingen af kvinder og mænd kan være i strid med lovgivningen.

Også de kvindepolitiske ledere fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti samt statssekretæren for kultur og ligestillingsdepartementet Frida Blomgren (Venstre) finder reglerne »utrolig gammeldags«.

Andre selskaber kræver hæle på sko men ingen sminke

Norwegian har svaret på kritikken med, at de nye regler blot var en opdatering af tidligere regler, som har været gældende længe. Personalet skal ifølge selskabets presseafdeling have ønsket klare retningslinjer, som udarbejdes i samarbejde med personalet.

Til Parat24 – fagbladet for Parat, som organiserer de kabineansatte i Norwegian – siger formand for Norwegians kabineforening, René Charles Gustavsen, at krav om sminke for kvinder og tilsvarende forbud for mænd bør revideres.

»Vi må have et krav om, at vi som går i uniform og som repræsenterer selskabet skal se præsentable ud og at det ydre skal være velplejet i lighed med uniformen, vi bærer. Samtidig bør det være unødvendigt at gøre forskel på køn, som det er nu,« siger han til Parat24.

SAS og Widerøe pålægger ikke sit personale at bære sminke, men begge selskaber har dog krav om sko med hæle på henholdsvis to-syv centimeter og en-seks centimeter.

Flere selskaber – her i blandt Virgin Atlantic – har høstet opmærksomhed på at lempe krav og uniformspolitik så der i mindre grad gøres forskel på mænd og kvinder.

Opdateret kl. 16:00 – 16. april 2019

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev