Norwegian henter dansk vikarfly med litauisk besætning

Norwegian er svært ramt af Boeing og myndighedernes beslutning om at forbyde flyvning med Boeing 737 MAX ind til videre. Selskabet har 18 fly af denne type.

Flyveforbuddet har medført, at Norwegian har indgået en lang række aftaler om leje af fly og personale.

Blandt leverandørerne er Danish Air Transport, DAT, som har sendt koncernens Airbus A321 med registreringsbogstaverne OY-RUU afsted til Spanien, for at hjælpe Norwegian, skriver CHECK-IN.dk.

Flyet bemandes imidlertid ikke med dansk personale eller for den sags skyld personale på danske vilkår, som firmanavnene ellers kunne give indtryk af, erfarer Luftfart.nu.

Airbus A321-flyet drives i regi af DAT’s litauiske datterselskab, DAT LT, tidligere kendt som Danu Oro Transportas. Lønvilkårene i DAT LT er langt fra de standarder, man finder i selskabets danske overenskomst, og er ikke nedskrevet i nogen overenskomst.

Ifølge DAT’s direktør, Jesper Rungholm, sparer DAT en tredjedel ved at erstatte dansk besætning i kabinen med litauisk.

Redaktionen har forelagt Norwegian DAT’s brug af personale på litauiske løn- og arbejdsvilkår ombord på det Airbus A321-fly, nordmændene har lejet. Selskabet har ikke ønsket at kommentere på, hvorvidt selskabet stiller krav til løn- og arbejdsvilkår hos underleverandører, når selskabet sættes ind på ruter, der sædvanligvis bemandes med overenskomstdækket personale.

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev