Norwegian åbner dansk langrutebase med overenskomst

København er udvalgt som ny base for Norwegians langruter. Hidtil har selskabet betjent de københavnske langruter fra baser i andre lande, men nu får piloterne på disse ruter base i Danmark.

Den nye base i Danmark etableres efter, at Norwegian har forhandlet og indgået aftale om en overenskomst med Flyvebranchens Personale Union, FPU. Det er selskabets første overenskomst for ansatte på danske langdistanceruter.

»Norwegian indgår med denne aftale sin første overenskomst for ansatte på selskabets langrutefly mellem Danmark og destinationer i USA og Thailand. Det er positivt, at Norwegian med dette vælger at sikre vilkår og rettigheder for endnu en personalegruppe i selskabet,« siger Anders Mark Jensen, næstformand i FPU.

Ansatte skal have indflydelse på aftale

Overenskomsten sikrer piloterne løn, vilkår og rettigheder efter danske normer. Aftalen er indgået for et år, hvilket betyder, at overenskomsten skal genforhandles i sommeren 2019.

Til den tid vil det være piloter på basen, som sidder med ved forhandlingsbordet.

»Vi mener, det er vigtigt, at det er de ansatte, som hurtigst muligt får mulighed for at sætte deres præg på overenskomsten. Derfor har vi lagt vægt på, at overenskomsten blev lavet som en etårig aftale,« siger Anders Mark Jensen.

Piloter får mulighed for at “vende hjem”

Med den nye overenskomst på plads vil Norwegian åbne sin nye base i København til oktober i forbindelse med opstarten af vintersæsonen 2018/2019.

Dermed får mange danske Norwegian-piloter, som i dag arbejder for selskabet på langrutebaser uden for Danmark, mulighed for at ”vende hjem”, forklarer næstformanden:

»En stilling på baser uden for Danmark er forbundet med mange timer brugt på ekstrarejser og overnatninger på hotel. Den tid kan piloterne nu se frem mod at bruge hjemme sammen med familie og venner.«

Norwegians øvrige langdistancebaser er placeret i Amsterdam, Paris, Barcelona, London, Rom, Milano, New York, Los Angeles, Fort Lauderdale og Bangkok.

80 nye pilot-arbejdspladser

Den nye, danske langrutebase vil betyde 80 nye pilotstillinger i København, oplyser Norwegian.

»Vi er glade for det gode, konstruktive samarbejde, vi har haft med FPU om vores nye aftale. Med den nye pilotbase øger vi antallet af medarbejdere i København betragteligt, så det er vigtigt for os at have en god samarbejdsrelation med FPU. Det, ser jeg frem til, fortsætter i fremtiden,« siger Helga Bollmann Leknes, HR-direktør i Norwegian.

Norwegian betjener i dag otte oversøiske ruter fra København – syv til USA og en til Thailand – alle betjent med fly af typen Boeing 787, »Dreamliner«. Foruden København skal den nye base også servicere selskabets øvrige skandinaviske langdistanceruter.

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev