Fire gange om året tager kabineansat Naduk Themotheussen til møder i Bruxelles sammen med kabinerepræsentanter fra resten af Europa. Hun er netop hjemvendt fra et møde, hvor bl.a. minimum crew og mentalt helbred for flyvende var på programmet.
Til daglig er Naduk Themotheussen kabineansat i Air Greenland, men fire gange om året drager hun til Bruxelles for at diskutere forholdene for kabineansatte i Europa.
FPU har nemlig udpeget Naduk Themotheussen til at være FPUs repræsentant i den europæiske organisation European Transport Workers’ Federation (ETF).
”Det giver rigtig meget at være med. Man kan komme med kommentarer til lovgivning, dele idéer med hinanden og udveksle erfaringer,” siger Naduk Themotheussen, der i sidste uge var til ETF-møde.
Dagsordenen inkluderede bl.a. en diskussion om flyvendes mentale helbred og den store undersøgelse, som bl.a. ETF har sat i gang om piloter og kabineansattes arbejdsvilkår. Desuden præsenterede kabinerepræsentanten fra Air France en udfordring med minimum crew.
På møderne fortæller Naduk Themotheussen ligeledes om både positive og negative erfaringer fra dansk luftfart.
”Vi er også med til at hjælpe andre europæiske fagforeninger med den erfaring, vi har i FPU. Danmark er et lille land, men vi kan bidrage med meget.”
FPU er med i udvalg om flyvehviletid
Møderne i ETF er af tre dages varighed, og de kabineansatte mødes også med andre kolleger inden for luftfartsbranchen som for eksempel bagagehandlere og ground staff.
”Det er godt samarbejde, og det er vigtigt at have vidensdeling på tværs af landegrænserne,” siger Naduk Themotheussen, der også sidder med i en undergruppe, der har fokus på FTL-regler.
”Vi har for eksempel talt om guidance material til lovgivningen, og hvordan det skal bruges i praksis. Vi kommer med kommentarer til lovgivningen, og hvilken betydning det har for flyvende, og det sender vi til EASA.”
FPU prioriterer internationale samarbejder med ETF og ECA
At deltage i et europæisk samarbejde om luftfart er enormt vigtigt, fortæller FPUs formand, Thilde Waast.
”Mange af de udfordringer, vi står med i luftfart, kræver fælles europæiske løsninger. Derfor er det så vigtigt, at vi sidder med ved bordet, når ETF mødes. Vi er enormt glade for, at Naduk repræsenterer vores kabinemedlemmer. Hun gør et stort stykke arbejde, og hun har vigtig erfaring med fra sit daglige arbejde som kabineansat i Air Greenland,” siger Thilde Waast.
Hun fortæller, at det er en klar prioritet for FPU at deltage i internationale samarbejder.
”Det internationale arbejde er enormt vigtigt for FPU. Dansk luftfart foregår i hele verden, og hele verdens luftfart foregår i Danmark. Vi er derfor også medlem af European Cockpit Association, der repræsenterer piloternes interesser på europæisk plan. Og så har vi vores østeuropæiske projekt, FPU Romania, som er i fuld gang med at sikre bedre arbejdsvilkår i Rumænien. Vi er nødt til at tænke internationalt for at værne om ordentlige arbejdsvilkår.”
Der er mulighed for at deltage i den ETF-støttede undersøgelse af piloter og kabineansattes arbejdsvilkår indtil 18. november 2024. Undersøgelsen kan findes her.