Motorproblemer giver Norwegian ny udfordring: Tilbyder nu piloter at arbejde for konkurrenter

I London, nærmere bestemt Gatwick Airport, holder en række af Norwegians Boeing 787-fly parkeret, hvad de nu har gjort noget længere end planlagt. Problemer med de ellers så energieffektive Rolls-Royce Trent 1000-motorer på denne flytype forhindrer selskabet i at bruge flyene.

Situationen har ført til, at Norwegian forleden måtte leje ekstern kapacitet ind i form af fire fly inklusive besætninger for at opretholde trafikprogrammet. Det har gjort, at der ikke er nok arbejde til alle 300 af selskabets piloter på den britiske base frem til starten af næste vinter.

I et brev sendt til 787-piloterne, som redaktionen har set, udlægger selskabet situationen som særlig vanskelig.

»Som følge af et overskud af besætningsmedlemmer har vi ikke anden mulighed end at reducere antallet af 787-besætningsmedlemmer midlertidigt i perioden,« står der i brevet, som OSM Aviation, Norwegians bemandingsbureau, er underskriver af.

Må søge job hos konkurrenter

Der er dog ikke tale om fyringer i første omgang. Brevet lister derimod syv forskellige scenarier op:

Et af scenarierne, som piloterne bliver præsenteret for, er en midlertidig opsigelse, med lovning om genansættelse efter 12 måneder. Piloten, som måtte vælge denne løsning, afstår sig i perioden fra sine frynsegoder, men beholder sin anciennitet. Til gengæld må piloten gerne opsøge jobs hos konkurrenterne til Norwegian eller OSM Aviation.

Alternativt opstiller Norwegian forskellige scenarier af deltidsordninger, samt ulønnet orlov i op til 12 måneder. Under denne orlov beholder piloterne deres fordele i Norwegian, men må til gengæld kun opsøge job hos virksomheder, der ikke er konkurrenter til Norwegian eller OSM Aviation.

OSM Aviation giver også piloterne mulighed for at fortsætte deres stilling som hidtil, men minder også om, at piloterne grundigt bør overveje deres valg, da »denne proces skal imødegå afskedigelser.«

I dialog med fagforeninger

OSM Aviation oplyser i brevet, at man arbejder tæt sammen med piloternes fagforening, BALPA, og Norwegian for at sikre støtte til alle besætningsmedlemmerne.

Norwegian har bekræftet situationen og siger:

»Vi har haft en positiv diskussion med vores piloter og fagforeninger vedrørende de muligheder, der er tilgængelige for dem, og vi arbejder alle for, at fyringer bliver sidste udvej.«

Foruden 300 piloter på basen i Storbritannien, der nu skal overveje, om de vil gå ned i tid, har Norwegian aktuelt to hold piloter på skolebænken til selskabets 787-flåde. Disse kommer hovedsageligt fra nedlagte stillinger på Norwegians transatlantiske 737 MAX-produktion fra blandt andet Edinburgh.

Problemerne med Norwegian-flyenes motorer bunder i et omfattende reparationsprogram fra motorproducenten Rolls Royce, efter det kom frem, at turbinebladene på visse motorer korroderer hurtigere end ventet. Motorproducenten har som følge deraf skærpet intervallet for eftersyn af motorerne. Dette har medført, at Norwegian blandt en række selskaber nu har fly stående stille på landjorden.

Norwegian Air UK er i den forbindelse ramt særligt hårdt, da samtlige motorer på selskabets 787-fly er af samme type. Tidligere på året var det således Norwegian Air Shuttle, der måtte tage langdistanceflyene ud til ekstraordinært motortjek, men forskellige motorer på flyene her gjorde det muligt at afbøde behovet for nedsat arbejdstid blandt piloterne.

Norwegian ramt af flere udfordringer

Det er ikke første gang, at Norwegian har stået i en situation, hvor antallet af ansatte oversteg behovet i produktionen. For fem år siden var problemet i Spanien. Men ifølge kilder, som Luftfart.nu har talt med, er der blandt piloterne en oplevelse af, at selskabet denne gang er gået langt for at finde en konstruktiv løsning.

Norwegian er foruden motorproblemerne med 787 udfordret af 18 groundede Boeing 737 MAX-fly. MAX-flyene blev som bekendt groundet efter to tragiske flystyrt. Foreløbigt forventes disse fly tidligst på vingerne i efteråret 2019.

I sit regnskab for første kvartal af 2019, der blev fremlagt 25. april 2019, præsenterede Norwegian en kraftig forværring af underskuddet fra året før til 1,5 milliarder norske kroner mod 46 millioner kroner i første kvartal 2018.

Norwegian fik i januar måned 2019 tilført tre milliarder kroner i fornyet kapital.

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev