Mød EP-kandidaterne – Morten Løkkegaard: Vi skal bekæmpe svindel med kreative vikaransættelser

Kreative ansættelser gennem vikarbureauer og mellemmænd er i flyvebranchen udbredt som aldrig før. Så godt som samtlige kabineansatte, der bemander flyene hos de europæiske lavprisselskaber, er ikke ansat direkte hos det selskab, de arbejder for.

For piloter er antallet syv ud af ti, viser et omfattende studie udarbejdet for EU Kommissionen. Denne form for forplumring af de ansattes rettigheder som arbejdstagere er i en række tilfælde brugt til at dække over lyssky bogføring overfor skattemyndighederne. I andre sammenhænge bruges såkaldte atypiske ansættelser til at omgå aftaler med fagforeninger om løn- og arbejdsvilkår.

Morten Løkkegaard er spidskandidat for Venstre til Europa-Parlamentet. Han ser med stor alvor på den »svindel«, som en række selskaber bedriver under dække af løse vikaransættelser.

»Undersøgelser viser, at løse vikaransættelser i luftfartsbranchen er meget almindelige. I Europa-Parlamentet har vi mulighed for at regulere ansættelsesforholdene i luftfartsbranchen, og vi skal selvfølgelig se på, hvordan vi undgår, piloter og stewardesser eksempelvis behandles som daglejere i store luftfartsselskaber for at virksomhederne kan undgå arbejdsgiveransvar,« siger Morten Løkkegaard til Luftfart.nu.

»De her atypiske ansættelsesformer skal vi naturligvis have bremset. Alle fortjener ordentlige arbejdsvilkår.«

Udvalgsplads skal bruges til at modarbejde svindel

Venstres spidskandidat, der har siddet i Europa-Parlamentet siden 2009, har taget imod invitationen til at fortælle om parties syn på flyansattes vilkår, om end det ikke er her, det primære arbejde har ligget i den seneste valgperiode. Morten Løkkegaard har således særligt arbejdet for at udvikle Europas indre marked:

»Vores adgang til det indre marked giver årligt en dansk familie 65.000 kroner ned i lommen, så der er meget at være glade for,« siger spidskandidaten.

Men får Venstre plads i Europa Parlamentets Transportudvalg efter valget 26. maj 2019, så vil det være oplagt at kaste et blik på de brodne kar blandt arbejdsgiverne i europæisk luftfart, påpeger han:

»Jeg er naturligvis grundlæggende af den opfattelse, at ordentlige arbejdsvilkår forhandles mellem arbejdstagere og givere, men noget tyder på, at der her er et problem i luftfartsbranchen, der er særligt stort. Derfor skal vi naturligvis også have blik på dem, der måtte forsøge at svindle,« siger Morten Løkkegaard og tilføjer:

»Og får Venstre en plads i Transportudvalget i parlamentet, så er det her da oplagt at kigge på.«

Flyselskaber skal ikke piskes grønne

Imens social dumping har været en store overskrift i europæisk luftfart gennem flere år, har en ny dagsorden med mulige konsekvenser for jobsituationen flyvebranchen vundet frem: Klima.

Erfaringer fra Sverige og en lækket rapport til EU Kommissionen peger begge på, at dyrere flybilletter vil påvirke antallet af arbejdspladser i luftfartsindustrien negativt. Ifølge Venstre gemmer nøglen til grøn luftfart sig dog ikke i at »straffe flyselskaberne med afgifter.«

»Mange flyselskaber gør en stor indsats for klimaet. Jeg mener, vejen frem er at give en gulerod. Der skal afsættes flere europæiske forskningsmidler til forskning i grøn flytransport. I Venstre mener vi, at minimum 35 procent af EU’s forskningsmidler skal gå til forskning i klima og miljø, og her ser jeg også gerne, at en stor pose penge går til forskning i flytrafikken,« siger han og tilføjer:

»Men vi skal ikke gøre det dyrere at være dansker. Flytrafikken er en vigtig brik i den danske og den europæiske infrastruktur. Og i Danmark er flytrafikken med til at binde Danmark sammen. Tænk eksempelvis på dem, der pendler fra Bornholm til København.«

Luftfart.nu-redaktionen har inviteret spidskandidaterne til Europa Parlamentsvalget til at svarere på en række spørgsmål omhandlende emner af betydning for piloter og kabineansattes arbejdsliv. Svarende er samlet i artikler, som bringes her på sitet frem mod valget 26. maj 2019.


Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev