Ministeren gør regningen op: Så meget har flyvelægesagen kostet piloterne

Der er nu blevet sat et beløb på den ekstra-regning, som piloter i hele landet har måttet betale for en ny helbredsgodkendelse i sagen om flyvelægeklinikken Doctors.dk.

Sagen startede tilbage i april og betød, at 900 piloter, flyveledere og pilotelever af egen lomme skulle betale for en ny helbredsgodkendelse, som er en forudsætning for enten at flyve eller passe sit hverv i kontroltårnet.

Beløbet fremgår af det aktstykke til folketingets Finansudvalg, som transportminister Benny Engelbrecht (S) har sendt forud for mødet i næste uge. Aktstykket skal bane vejen for, at ministeren kan indfri et løfte til piloterne om, at de vil få dækket deres merudgifter til nye helbredsgodkendelser.

Har over en million kroner ude at svømme

Af aktstykket fremgår det, at de 900 berørte piloter, flyveledere og pilotelever tilsammen har betalt 1,1 million kroner for nye helbredsgodkendelser, svarende til godt 1.200 kroner per person i gennemsnit.

Kravet om nye helbredsgodkendelser kom fra Trafikstyrelsen 7. april i år efter mistanke om, at helbredsundersøgelser foretaget på flyvelægeklinikken Doctors.dk i en række tilfælde var foretaget af læger uden tilstrækkelig uddannelse.

Det fik styrelsen til at kræve, at de berørte piloter indhentede nye helbredsgodkendelser. Det kom efterfølgende frem, at sagen berørte 900 piloter, flyveledere og pilotelever.

Lovede at betale regning

Sagen startede under nu forhenværende transportminister, Ole Birk Olesen (LA). Han lovede inden valget i juni at yde refusion på piloternes merudgifter til nye helbredstjek.

Løftet blev givet efter, at LUFTFART.nu i en række artikler satte fokus på de økonomiske konsekvenser, som kravet om nye helbredstjek havde for især piloteleverne, men også freelancere og nyuddannede.

Flyvebranchens Personale Union, FPU, gjorde det efterfølgende klart, at ministeren måtte tage affære med budskabet om, at det var urimeligt at lade piloterne betale.

Millionregning truer pilotelever

Især for piloteleverne har sagen haft potentielt alvorlige konsekvenser. Ikke alene er det særlige førstegangstjek en dyr post i et i forvejen presset budget for en pilotelev. Hvad værre er, at piloteleverne har startet deres uddannelse på grundlag af en utilstrækkelig helbredsgodkendelse fra flyvelægeklinikken Doctors.dk.

En række pilotelever har efterfølgende udtryk bekymring til LUFTFART.nu over, at de har startet uddannelse og stiftet gæld på grundlag af en helbredsundersøgelse, som nu muligvis er ugyldig.

Trafikstyrelsen vurderer, at seks pilotelever ikke kan fortsætte deres uddannelse, efter at have fået foretaget nye, korrekte helbredsundersøgelser, står der i aktstykket.

Kompensationen til disse elever lyder på 5 millioner kroner, da disse elever har betalt væsentlige dele af deres uddannelse med den forventning, at de var godkendte til uddannelsen, skriver transportministeren i aktstykket til Finansudvalget.

Nu skal der krydses fingre

Hos FPU er man glad for, at transportministeren har taget hånd om sagen, og her håber man nu, at alt falder på plads:

»Nu skal der krydses fingre. For på torsdag besluttes det af medlemmerne af finansudvalget, om rammen skal udvides således, at både dem, der har haft udgifter til nye medicals (helbredsbeviser) samt de særligt udsatte pilotelever, der for alvor har penge i klemme, kan blive kompenseret og få dækket deres omkostninger,« siger Thilde Waast, formand i FPU og tilføjer:

»Det viser endnu gang, hvor vigtigt det var, at vi tidligt i processen fik sat fokus på netop den økonomiske klemme, som pilotelever, der har fortsat deres uddannelse ud fra potentielt ugyldige medicals, pludseligt kunne stå i.«

Trafikstyrelsen oplyser i en mail til redaktionen, at der er tale om en vurdering, og man på nuværende tidspunkt ikke har »konkrete informationer om, at der er pilotelever, der ikke har kunnet gennemføre deres uddannelse efter at have fået kendt deres 1. gangsudstedte helbredsbevis ugyldigt.«

Det er styrelsen, som skal kontaktes, hvis en pilotelev af helbredsmæssige årsager ikke kan fortsætte sin uddannelse, efter at have fået en ny førstegangsundersøgelse. Styrelsen vil herefter vurdere den konkrete pilotelevs situation med henblik på udbetaling af kompensation.

Opdateret med svar fra Trafikstyrelsen 2. september 2019.

Fakta:

Kompensationsberettigede piloter og flyveledere vil blive kompenseret, såfremt finansudvalget godkender aktstykket, efter en proportional model, hvor de kompenseres for den resterende varighedstid på ugyldige helbredsbeviser.

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev