Millionbeløb dukker op i Primera Air: Fordamper i advokatsalærer

I en meddelelse til Primera Airs kreditorer heriblandt de ansatte fremgår det nu, at der alligevel var penge at finde i det krakkede flyselskab.

Dette redder imidlertid ikke meget for de ansatte, som må se deres tilgodehavende på lønkontoen spist op af en hastigt voksende regning til de advokater, kuratorerne, som står for at rydde op i det krakkede flyselskab.

Efter foreløbigt et lille års oprydningsarbejde har det lykkedes kuratorerne at støve 8,5 millioner kroner frem. Alt imens er advokaternes regning vokset til 5,6 millioner kroner plus moms, altså cirka 7,1 millioner kroner som skal dække et timeforbrug på 2100 timer.

Medarbejdere i klemme

Det betyder med andre ord, at de ansatte ikke skal sætte næsen op efter at få dækket en eneste øre af deres løntilgodehavende. Den vurdering bakkes op af Jan Gloggengieser Gam, advokat for Flyvebranchens Personale Union:

»Skulle det ske, at kuratorerne finder flere penge senere i processen, vil de formentlig også gå at dække den stadig voksende advokatretning, der forøges for hver dag, de tre kuratorer arbejder med boet,« siger han til Luftfart.nu.

Selvom Lønmodtagernes Garantifond går ind og dækker, har især de mange contractors – også kaldet ”falske selvstændige” – som Primera Air gjorde brug af, oplevet alvorlige økonomiske konsekvenser af konkursen. Disse contractors har nemlig endnu ikke fået godkendt deres krav af Lønmodtagernes Garantifond, idet man afventer udfaldet af den retssag, som FPU har anlagt mod selskabet på vegne af et medlem, som netop var tilknyttet som contractor.

Derudover dækker Lønmodtagernes Garantifond maksimalt 160.000 kroner plus feriepenge, hvilket betyder, at en del af piloterne ikke får dækket hele deres løntilgodehavende.

Mindst 300 piloter og kabineansatte mistede deres arbejde i Primera Airs konkurs. Primera Air begærede sig konkurs 1. oktober 2018.

Pengene forsvandt og dukkede op igen

Beløbene og de 8,5 millioner kroner i den såkaldte ”kreditorinformation nummer 6” står i skarp kontrast til det budskab, som kuratellets advokater fremsatte få uger efter konkursen på et møde. På mødet havde advokat Jan Bruun Jørgensen på vegne af blandt andet de ansatte i Primera Air anmodet om at få de siddende kuratorer sat fra bestillingen af hensyn til de ansatte, som slet ikke er repræsenteret i kuratellet.

Konkursboet i Primera Air forvaltes af advokat Morten Hans Jakobsen – der også repræsenterer leasingselskaberne for flyvemaskinerne – advokat Finn Lynge Jepsen og advokat Henrik Sjørslev – der som bekendt også med i oprydningen af Cimber Sterling. Her voksede advokatregningen til 35 millioner kroner inden boet blev lukket. I den sag fik de ansatte ikke en krone.

Under mødet, der fandt sted i Skifteretten 25. oktober 2018, fortalte siddende kurator Henrik Sjørslev, at der maksimalt kunne støves godt 550.000 kroner op i konkursboet. Det til trods for at Primera Air ved konkursen 25 dage forinden havde angivet sin likvide kassebeholdning til godt 5,1 millioner kroner, refererede Ekstra Bladet fra mødet.

Alt kunne sælges til en krone

Kuratorerne kunne ligeledes fortælle på mødet i Skifteretten, at topprioriteten havde været at få Primera Airs fly returneret til leasingselskaberne.

På den konto blev kuratorvalget underkendt af Skifteretten, da de tre siddende kuratorer lod forstå, at der ikke engang var penge til at dække deres egne regninger. Til trods herfor holdt de tre siddende kuratorer fast i posten.

Mødet blev efterfølgende opsummeret overfor Ekstra Bladet af advokat Jan Bruun Jørgensen:

»Ifølge kuratellet kan stort set alt sælges til en krone eller nul, og der er usikkerhed omkring en række ting. Jeg mener ikke, Sø- og Handelsretten på forhånd kan udelukke, at der kan findes aktiver i et konkursbo med den balancesum, der oprindeligt har været, og selskabets ledelse oprindelig har opgivet,« sagde han.

Topprioritet har ikke indbragt nævneværdige summer

Ifølge den seneste meddelelse til kreditorerne har kreditorernes første estimater da også vist sig at være en kraftig underdrivelse. Alene solgte reservedele har indbragt 5,5 millioner kroner. Dertil kommer 1,7 millioner kroner i likvide midler. Selvom returneringen af fly har haft kuratellers topprioritet, finder man her kun små 300.000 kroner.

»Vi påpegede allerede ved mødet for kuratorvalget i oktober sidste år, at det var højst usandsynligt, der ikke var penge i boet, hvilket har vist sig at holde stik. Så kan man jo kun ærgre sig over, at disse penge først blev fundet, efter mødet om kuratorvalg blev afholdt. Det har betydet, at det siddende kuratel behændigt undveg et valg, og de ansatte missede chancen for at blive repræsenteret i konkursboet,« siger Jan Gloggengieser Gam til Luftfart.nu.

Personalet er en kreditorgruppe, som står blandt de første til at få penge efter en konkurs. Før dem står dog kuratorerne, som har ansvar for at kradse penge ind til konkursboet, inden kreditorernes tilgodehavende, hvis midlerne findes, imødekommes.

Kuratorer forsvarer sig

I en artikel udgivet på Ekstra Bladet 19. august 2019 forsvarer de siddende advokater sig i kritikken:

»Vi startede med at arbejde på en sag, hvor vi ikke vidste, om vi endte med at arbejde gratis, da der ingen kontante midler var, samtidig med at der var stor usikkerhed om værdien af aktiver, og om det overhovedet var frie aktiver. Der er rigtig mange opgaver at håndtere i et bo på denne størrelse, og jeg forstår slet ikke, hvorfor han siger sådan noget her. Hvis der dengang var udpeget en anden kurator, vil jeg tro, at vedkommende også gerne ville have betaling for sit arbejde,« siger kurator Morten Jakobsen til Ekstra Bladet.

Han henviser til, at det i sidste ende er Skifteretten, som vurderer og bestemmer, hvad vi skal have i honorar for arbejdet med boet. 

FPU: Systemet bør ændres

Nyheden vækker ærgrelse hos FPU, hvor det ikke er første gang, man er vidne til at der ikke er en krone til de ansatte.

»Mange af FPU’s medlemmer har været en del af 2-3 konkurser. Det er branchens mørke bagside, og desværre ser vi det samme billede igen og igen. En ting er nemlig at miste sit arbejde fra den ene dag til den næste. Noget andet er at se ens manglende løn og tilgodehavende forsvinde i takt med at kuratorens salærer vokser og vokser,« siger Anders Mark Jensen, næstformand i FPU og tilføjer:

»Det er på tide, at der kigges nærmere på dette system.«

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev