Medie: Regeringen vil undersøge regionalisering af rejsevejledningerne

Berlingske har fået adgang til papirer fra de verserende forhandlinger om genåbningens fase 4. Her omhandler en af punkterne en mulig regionalisering af rejsevejdelninger. FPU håber partierne når til enighed snarest.

I sidste uge (torsdag eftermiddag) opdaterede Udenrigsministeriet deres rejsevejledning til Spanien, således at alle rejser til Spanien blev frarådet, medmindre der er tale om vigtige forretningsrejser eller presserende familiebegivenheder.

Udenrigsministeriets fraråder rejser til lande, når smittetallet er på mere end 30 per 100.000 indbyggere. I Spanien var det i sidste uge (ifølge Berlingske) 39 per 100.000 indbyggere. Men smittetallet var primært steget i de nordlige egne af Spanien, og altså ikke i de sydlige egne, hvor mange danske turister rejser til.

Det fik FPU til at gå ud med en kritik af de rigide rejsevejledninger sammen med andre dele af rejsebranchen.

”Vi er meget kritiske over, at man fra Udenrigsministeriets side ikke tager højde for, at der er store regionale forskelle i Spanien. Det her kommer til at få alvorlige konsekvenser for luftfarten, for det skaber stor usikkerhed for danskerne, når de skal booke rejse fremover,” sagde Anders Mark Jensen, næstformand i FPU til luftfart.nu.

Anders Mark Jensen påpegede, at mange danskere også i vinterhalvåret rejser til Spanien, og det bliver katastrofalt for charterbranchen, hvis de nu ikke tør booke deres ferie til Gran Canaria, fordi smittetallene stiger i Barcelona flere tusind kilometer væk. 

Venstre tog sagen op

Kritikken fra luftfarten vakte genlyd hos Venstre. Partiets udenrigsordfører, Michael Aarstrup Jensen gjorde det klart overfor Tv2, at det er en forkert beslutning, at man ikke har valgt at lave en regional opdeling i Udenrigsministeriets seneste rejsevejledninger.

– Vi mener, at vi skal lytte til, hvad rejsebranchen anbefaler – nemlig at lave en regional opdeling, sagde Michael Aastrup Jensen i sidste uge.

Også Dansk Folkeparti støttede op om en regional opdeling.

Har Regeringen lyttet?

I første omgang var Regeringen afvisende overfor en ny model. Men i de papirer, som Berlingske har fået fingrene i, ser det ud til, at det bliver et af punkterne i genåbningens fase 4. Helt konkret skulle partierne være nået til enighed om at få regeringen til at se på mulighederne for at regionalisere rejsevejledningerne.

FPU’s formand kalder det afgørende for luftfartens genstart, hvor mange ansatte stadig står med en fyreseddel over hovedet.

“Vi vil jo ikke glæde os for tidligt, og det er også helt afgørende for os at pointere, at det haster med at finde den rigtige løsning, og det er i vores optik en regional opdeling i forhold til rejsevejledningerne,” siger formanden for FPU, der ser frem til den endelige aftale.

Herudover glæder FPU’s formand sig også over, at kravet om 6 dages overnatninger for udenlandske turister i Danmark, ser ud til at blive sløjfet.

Partierne forhandler videre i dag og fredag.

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev