Lavpriskongen i krise: Ansatte over hele Europa blæser til arbejdskamp mod Ryanair

Meldinger om fyringer, strejker og bøder i millionklassen. Det er ikke så lidt, der rammer ledelsen i Ryanair denne sommer. Men hvad er op ned i denne sensommer-krise hos den irske lavprisgigant?

Strejker

Det tegnede ellers til at blive en stille og rolig sommer for Ryanair. Men så kom de første meldinger om strejker. I første omgang var det den portugisiske kabineforening, der varslede strejke fem dage i august. Første strejkedag var i går. Herefter fulgte piloterne i England, som vel at mærke udgør cirka 20 procent af det samlede pilotkorps i Ryanair.

Sidste sommer endte med intet mindre end 300 aflyste fly alene i juli og 50.000 aflyste rejser på grund af strejker. Strejkerne spredte sig over store dele af Europa.

Ryanair har i mellemtiden forsøgt at obstruere strejkerne gennem retssager, hvilket senest er blevet til et fælt nederlag i Storbritannien, og strejken var her til morgen en realitet.

Endnu et dårligt regnskab og mulige fyringer

29 juli 2019 stillede Michael O’Leary sig foran et kamera placeret i hans kontor i Dublin, Irland.

Videoen var rettet mod de ansatte i selskabet, men blev også opsnappet af Bloomberg News og senere Ritzau, som bredte budskabet ud til danske medier.

I videoen fortæller den tydeligt nedtrykte lavprismogul om et selskab i krise. Det skyldtes ifølge O’Leary en tilbagegang i selskabets indtjening og udskydelserne af luftfartsselskabets ekspansionsplaner på grund af flyveforbuddet med Boeings 737MAX-fly. Efter to ulykker er alle fly af typen holdt på jorden, indtil en fejl i flyet er udbedret og kontrolleret.

Ryanair skulle have modtaget 50 Boeing 737MAX fordelt på 25 i år og 25 i første kvartal næste år. Men så længe der er tvivl om flytypens sikkerhed, bliver der leveret nul.

Truer med fyringer

Konsekvensen af ifølge direktøren, at lavprisselskabet er nødt til at skære arbejdsstyrken med 1500 ansatte. Omkring 500 af disse fyringer vil ramme selskabets piloter, mens 400 af fyringerne vil ramme selskabets kabinepersonale.

Ud over disse fyringer – som ifølge Bloomberg News vil ske med det samme – vil yderligere 600 job blive skåret væk frem mod næste sommer.

»Vi vil over de næste par uger gøre vores bedste for at minimere jobtab, men nogle er på nuværende tidspunkt uundgåelige,« siger Michael O’Leary i videoen.

Ikke et ord om strejker

De føromtalte strejker bliver dog ikke nævnt i videoen, selvom selskabet før i tiden ikke har været bange for at latterliggøre personalets kamp for bedre vilkår.

Netop derfor bliver der spekuleret i om videoen er et subtil forsøg på at fortælle de ansatte – og særligt dem som er på vej i strejke – at nu skal alle arbejde for firmaets ve og vel.

Bødesmæk til Ryanair

Det er dog ikke kun flyleverancer, uroen omkring BREXIT og de ansatte, der er en torn i øjnene på Ryanair-ledelsen. Den danske konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, har udskrevet et girokort til Ryanair på 8,5 millioner euro, svarende til cirka 63 millioner kroner.

Pengene skal tilbagebetales til den franske stat, fordi Ryanair har haft en »urimelig og selektiv fordel« i forbindelse med markedsføringen af en lufthavn i Frankrig.

Det er langt fra kun i Frankrig at Ryanair menes at have en god deal kørende med lufthavne. Ifølge en opgørelse fra miljøorganisationen Transport and Environment hæver Ryanair rabatter i hver fjerde lufthavn selskabet opererer fra. Heriblandt Aarhus.

Ryanair forsøger at obstruere strejker

Tilbage til arbejdskampen. Ryanair bryster sig foreløbigt af at kunne dække konsekvenserne af strejkerne i Storbritannien med personale fra andre baser.

Over hele netværket handler strejkerne om rimelige arbejdsvilkår, eksempelvis retten til barsel, ferie og kompensation for arbejde på helligdage nedfældet i kontrakter under lokale love og regler. Derudover skal usikre ansættelser ikke være nogen permanent model brugt til at holde de ansatte ud i strakt arm uden retten til eksempelvis løn under sygdom.

I et memo til de Italienske Ryanair-medarbejdere har fagforeningerne gjort det klart, at man gerne ser alle, gør deres bedste for at hindre Ryanair i at dække produktionen på konfliktramte ruter:

»For at skabe de nødvendige forstyrrelser for Ryanairs kunder på deres sommerferie, forventer vi, at I ikke møder op til jeres planlagte vagter og undlader at orientere selskabet om jeres intentioner. Rundspørger fra selskabet bør ikke besvares, med mindre du vælger at afgive forkerte oplysninger, hvilket er meget velkommen,« lyder det i et brev til de ansatte fra de italienske fagforeninger udsendt 20. august 2019. Brevet er blevet offentliggjort i Facebook-gruppen Ryanair Must Change.

FPU: Kom nu ind i kampen O’Leary

I Danmark har Flyvebranchens Personale Union mødtes med Ryanair to gange siden selskabet blev mødt af kollektive kampskridt i efteråret 2017. Det til trods for at selskabet endnu ikke har nogen base. Herfra er budskabet da også klart:

»Det ville i høj grad klæde Ryanair-ldelsen at få styr på arbejdsvilkårene for de tusindvis af medarbejdere, som hver eneste dag knokler for, at Ryanairs kapitalbeholdning vokser støt. I stedet for at møde trofaste medarbejdere med sagsanlæg, kunne Ryanair bruge krudtet på at forhandle overenskomster,« siger Anders Mark Jensen, næstformand i FPU.

Ifølge en beregning foretaget af COWI vil et tillæg på blot 37 kroner dække den udgift, Ryanair får ved at give samtlige ansatte ordnede arbejdsvilkår.

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev