”Langt de fleste af vores medlemmer er på lønkompensation”

Det er nu langt hovedparten af FPU’erne, der får gavn af trepartsaftalen om lønkompensation

FPU har nu lavet lønkompensationsaftaler med næsten alle overenskomstparter, og dermed for hovedparten af deres medlemmer.

Det er nu lidt over en måned siden, at inddæmningstiltagene mod COVID-19 for alvor ramte luftfart.

For få uger siden forlængede den danske regering indrejseforbuddet og de skærpede rejsevejledninger til den 10. maj, og når vi kigger på situationen i andre lande, ser det ikke ud til, at luftfart kommer tilbage til noget nær normalen de næste par måneder.

Men situationen ændrer sig hele tiden, og Flyvebranchens Personale Union arbejder med et dag-til-dag-perspektiv, hvor missionen er at sikre medlemmernes livsgrundlag igennem kriseperioden, og sikre, at så mange job som overhovedet muligt bevares.

Der er nu lavet lønkompensationsaftaler med næsten alle FPU’s overenskomstpartnere, og dermed for hovedparten af medlemmerne.

Det gælder Cityjet, Xfly (tidligere Regional Jet), Sunclass, JetTime, DAT, Norwegian, Sun Air, Great Dane Airlines, North Flying og helikopterselskabet NHW. Herudover er der også lavet hjemsendelsesaftaler med henholdsvis Atlantic Airways og Air Greenland, der ikke har adgang til trepartsaftalen, da pakkerne kun gælder for selskaber i Danmark.

Professionelle råd og vejledning

Luftfart.nu har talt med formanden for Cimber Cabin Union om lønkompensationsaftalen. Cimber ejes nu af Cityjet.

– I forbindelse med lønkompensationsaftalen har vi samarbejdet med FPU og vores selskab, og vi er kommet frem til, at de ti pct. som selskabet normalt indbetaler til vores pension, er suspenderet i den her periode, hvor vi er hjemsendt. Derudover får vi vores grundløn, siger Jane Ploumann Fabricius, der er tillidsrepræsentant for de kabineansatte i Cimber Cabin Union og fortsætter:

– Samarbejdet med FPU har i den forbindelse været fantastisk. Der har i hele forløbet været professionelle råd og vejledning, og når der har været spørgsmål, har FPU’s advokat taget telefonen med det samme i den her krisesituation, hvor vi egentlig ikke ved, hvad der foregår. I starten, der ændrede alting sig jo hele tiden, og alligevel har der siddet dygtige folk i FPU, som har været en stor hjælp, siger Jane Ploumann Fabricius.

Det udsagn bakker formanden for Cimber Pilot Union, Peter Hjort, op om.

CPU organiserer piloterne på københavner-basen i Cityjet A/S. Han forklarer lidt om deres aftale.

– Vi var villige til at give en ret stor del af vores løn til firmaet i lønnedgang. Som så tilsvarende blev kompenseret, da lønkompensationsaftalen blev reguleret opad.

Peter Hjort er også godt tilfreds med samarbejdet med FPU i forbindelse med trepartsaftalen.

– De har sgu altid været der, stort set. Det eneste tidspunkt, de ikke er der, det er når de taler med nogle andre, siger han med et grin.

FPU’s to krav til regeringen

Flyvebranchens Personale Union har siden begyndelsen af marts arbejdet på at få politiske løsninger på bordet. Fagforeningen var hurtigt ude den 13. marts med et brev til regeringen og en medieindsats for at få redningspakker søsat. FPU mødte regeringen med to krav: Et om lønkompensation og et om sikring af likviditet til branchen.

Regeringen og arbejdsmarkedets parter præsenterede den 15. marts en lønkompensationsmodel, som FPU efterfølgende har fået til passe til luftfart (alt fra SAS til DAT er dækket af den nu).

Herefter har FPU presset videre på politisk niveau for en forlængelse og udvidelse af de forskellige hjælpepakker. I dag sender fagforeningen for de flyvende et brev til partierne og regeringen, hvori de gør det klart, at der er brug for en ekstraordinær hjælp til luftfart for at sikre dansk luftfart, gode arbejdspladser og undgå massiv social dumping på den anden side af corona-krisen.

– Vi vil gerne rose regeringen og ikke mindst FH for et fantastisk stykke arbejde. Der blev virkelig løbet hurtigt i de dage i marts, og efterfølgende var der stor lydhørhed i forhold til at få modellen til at passe til luftfart. Herudover skal vi også rose de tillidsvalgte, som i den grad har taget ansvar for deres kolleger. Uden dem havde vi ikke set så mange stadig have deres job og desuden få en indkomst, siger formand i FPU, Thilde Waast, der dog afsluttende gør det klart, at der stadig er udfordringer forude.

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev