Kurator for BackBones konkursbo væltet efter strid om løn

17. januar 2018 måtte luftfartsselskabet BackBone Aviation foretage en finansiel nødlanding. En fejlslagen kontrakt slog bunden ud af virksomhedens økonomi. For de ansatte betød det tab af både indtægt og arbejdsplads.

Ikke nok med det rejste virksomheden spørgsmål ved størrelsen på de ansattes lønkrav. BackBone-ledelsen mente, at de ansatte havde langt mindre til gode, end det de ansatte var stillet i udsigt ifølge deres ansættelseskontrakt.

Det fremgår af en aktindsigt i den konkursbegæring, selskabet selv valgte at indgive 17. januar 2018.

BackBone indsatte egen advokat som kurator

Konkursbegæringen vakte dog bekymring blandt de ansatte i mere end en forstand. Den var nemlig underskrevet af selskabets egen advokat, der på konkursdagen blev indsat som kurator i boet.

Samme person havde dermed både opgjort de ansattes lønkrav til konkursbegæringen, og skulle nu efterfølgende i rolle som kurator godkende sit eget arbejde.

Ifølge BackBones egen konkursbegæring havde samtlige ansatte cirka en halv million kroner til gode. Derimod viser alene piloternes egne opgørelser, der baserer sig på de aftalte vilkår for hver enkelt pilots ansættelseskontrakt, at selskabet skylder mindst en million kroner i løn.

Frygt for stort løntab

»Vores medlemmer var stærkt bekymrede for, at de ikke ville få dækket nær ved halvdelen af det krav, de havde til gode i selskabet efter konkursen,« siger Jan Gam advokat i FPU, som organiserer piloterne, og tilføjer:

»Generelt mener vi ikke, at kreditorernes interesser herunder lønmodtagerne bliver bedst varetaget af en kurator, som op til konkursen har fungeret som selskabets faste advokat. Derfor begærede vi omvalg af kurator.«

Skifteretten imødekom FPU’s henvendelse og gennemførte kuratorvalg 12. februar 2018.

FPU pegede til valget på en uvildig advokat i form af Albert Juul Digens, som repræsentant for lønmodtagerne. Med et flertal af kreditorerne i ryggen blev Albert Juul Digens indsat som ny kurator, hvor han overtager posten fra selskabets egen advokat.

Endevender bo for at finde penge

Det er en kurators opgave at varetage samtlige kreditorernes interesser. Nuværende kurator har således noteret og ikke afvist de ansattes lønkrav mod BackBone, hvilket kan danne grundlag for de ansattes anmeldelse til Lønmodtagernes Garantifond.

Den endelige godtgørelse af de ansattes løn afhænger nemlig af, om der overhovedet er penge tilbage i boet. Dette arbejde er kurator i gang med at gøre op, hvor hver et hjørne af konkursboet undersøges. Skulle det vise sig, at kassen er tom, vil Lønmodtagernes Garantifond yde dækning på baggrund af de ansattes krav mod boet.

I alt otte medlemmer af FPU har i kølvandet på BackBones konkurs fået bistand af FPU. De kan nu se frem til en godtgørelse, der ligger væsentlig over det, som selskabet havde opgjort i sin konkursbegæring.

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev