Kaptajn Gert har været pilot i 29 år – men turen til Filippinerne var anderledes

Kaptajn Gert Lauritsen har som pilot i 29 år prøvet det meste. Men han havde aldrig været på Filippinerne før, og slet ikke for at evakuere danskere og andre skandinaver, der var lettede over at komme hjem fra fjerntliggende øer

Lørdag den 28. marts satte Spies-kaptajn Gert Lauritsen kursen fra Thailand mod Manila og Cebu i Filippinerne, sammen med sine kolleger fra Sunclass Airlines.  Med i flyet var repræsentanter fra Udenrigsministeriet, dansk politi og dansk sundhedspersonale.

Det blev en lidt anderledes tur.

– Jeg fløj den sidste ordinære flyver ud til Phuket, som skulle have de sidste af vores Spies Rejser-gæster med hjem. Og så skulle jeg bare have været passivt hjem med Thai Airways.

– Men så spurgte de om jeg kunne blive derude og så flyve den her tur, og selvfølgelig kunne jeg det, siger Gert Lauritsen beredvilligt.

Flyet med repræsentanter fra de danske myndigheder landede i Thailand et døgn før de skulle flyve, og så kom de forskellige personer fra myndighederne ind på piloternes hotel.

Eftersom de skulle flyve lørdag aften, mødtes det flyvende personale med dem til en briefing, hvorefter myndighedspersonerne fløj med hele vejen rundt.

– Turen var godt planlagt og der var folk med fra Udenrigsministeriet og en masse politifolk med, som tjekkede alle de her gæster. Superdygtige og professionelle alle sammen.

– Beredskabsstyrelsen havde to læger med, som kunne svare på spørgsmål om corona og alt muligt andet. Og dem havde vi så lejlighed til at snakke med inden vi startede fra Thailand til Filippinerne, så det gik rigtig godt, siger Kaptajnen.

De fortsatte så med rundt og kunne svare på spørgsmål på den sidste del af turen til København, som et slags rejsehold, der også er med på andre ture for at hente danskere og skandinaver hjem i sikkerhed.

– De virkede meget professionelle og dygtige, og passagererne, der kom ombord, var både danskere og andre nationaliteter, så de fik flyveren fyldt godt op. Alle virkede glade og fornøjede, og glade for at blive hentet, kunne man mærke, siger kaptajn Gert Lauritsen.

Piloterne i cockpittet havde ikke så meget kontakt med passagererne, andet end at passagererne blev briefet efter take off, og igen på vejen til Phuket.

Krisepsykolog og ingen alkohol

– Men kabinen havde fin kontakt. Der blev dog ikke serveret alkohol til passagererne. Det var et krav fra Udenrigsministeriet, at der ikke blev skænket alkohol. Der var i øvrigt også en krisepsykolog med, hvis der var nogle, der havde traumatiserende oplevelser, siger Gert Lauritsen.

Turen tog samlet set omkring 14 timer.

– Men I skulle vel tage en masse forholdsregler, når nu der var så mange med?

– Forholdsreglerne har firmaet jo beskrevet i sådan en instruktion, om hvordan vi skal opføre os for at undgå at komme i smittefare. Og det er jo en af grundene til, at vi har fået lov at flyve, og vi ikke skal i karantæne, det er fordi vi tager de her forholdsregler, når vi er ude, siger kaptajnen. 

Det handler blandt andet om, hvordan de skal behandle de enkelte passagerer, hvis der er risiko for smittefare ombord. Så har de nogle helt faste regler i kabinen.

Ville have gin og tonic

– Selve turen var lidt anderledes. Jeg har været flyvende i 29 år, og har prøvet det meste synes jeg. Men jeg har aldrig været i Filippinerne. Vi fløj fra Phuket til Manila, og så fra Manila til Cebu og tilbage igen. Og så fløj vi med forstærket besætning. Vi var tre mand i cockpittet, og så deler vi landingerne, siger Gert Lauritsen.

Men han forklarer, at det alt i alt var en super god tur.

– Det var dejligt, at vi kunne få lov at hjælpe. Også, at det var os i Sunclass med en rigtig god dansk besætning til passagererne, så det gik over al forventning.

Han hørte også fra deres kabinepersonale og det danske politi, at alle passagererne var rigtig glade og tilfredse.

– Der var en enkelt som gerne ville have haft en gin og tonic, men det var jo fordi han havde forventet, det var en almindelig flyvning. Men det blev respekteret, og alle var glade, siger Gert Lauritsen.

Han tror, der var en lettelse over, at man alligevel kom hjem.

– Fordi vi ved jo i vores branche, at ude i Filippinerne er der så mange øer, og øerne var jo isolerede, så de danskere, der var derude, de havde utrolig svært ved at nå ind til Manila og resten til Cebu, men det lykkedes at få alle danskere med hjem, lyder det fra en glad kaptajn.

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev