Kabineansatte truer Ryanair med stor sommer-strejke

Fagforeninger for kabineansatte i flere europæiske lande advarer Ryanair om en koordineret strejke hen over sommeren. Strejken vil træde i kraft, hvis ikke Ryanair indvilliger i at imødegå en række krav inden 30. juni 2018.

Det erfarer den irske radio og tv-station RTÉ.

Meddelelsen følger en beslutning truffet på et møde mellem SNPVAC (Portugal), SITCPLA (Spanien), UILTRASPORTI (Italien), USO (Spanien) samt CNE/LBC (Belgien) i Lissabon i dag.

Ultimative krav til Ryanair

Ifølge et holdningsnotat, der florerer på Twitter, handler kravene til Ryanair blandt andet om, at selskabets ansættelseskontrakter og personale-procedurer skal overholde national lovgivning i alle europæiske land.

Videre skal Ryanair indlede forhandlinger med fagforeningsrepræsentanter udpeget af fagforeningerne selv, uden indvendinger fra Ryanairs side. Tidligere har selskabet ellers forsøgt at få indflydelse på, hvem der skal repræsentere de ansatte i hvert enkelt land.

Ligeledes stilles der krav om, at vilkårene skal være de samme for alle Ryanair-ansatte – uanset, om de er ansat direkte i selskabet eller gennem vikarbureau.

Ultimatum til Ryanair

Notatet rundes af med, at Ryanair inden den 30. juli 2018 skal imødekomme kravene. Ellers vil de underskrivende fagforeninger ikke tøve med at indlede en koordineret strejke mod selskabet:

»Såfremt Ryanair ikke indfrier disse krav, vil de underskrivende fagforenigner indlede alle lovpligtige og juridiske procedurer for at indlede koordinerede faglige aktioner, inklusive strejker hen over sommeren 2018,« skriver de fem fagforeninger.

Ryanair beflyver samlet 20 ruter til danske lufthavne fra Spanien, Portugal, Belgien og Italien.

Ryanair meddeler i en kort kommentar til RTÉ, at selskabet »ikke kommenterer på forhandlinger med sine ansatte«.

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev