Kabineansatte på SAS’ regionale ruter stifter forening

Kabinepersonalet hos Regional Jet OÜ, der flyver for SAS på selskabets regionale ruter, har stiftet en forening under FPU.

Foreningen har fået navnet Regional Jet Cabin Union – i daglig tale, RCU.

»Jeg er glad for, at vi har samlet opbakning til at stifte en kabineforening. Det er vigtigt med et fagligt fællesskab i en branche, hvor mange ligesom vi arbejder gennem et bemandingsbureau for et luftfartsselskab« siger foreningens formand, Jan Kragh Lund.

Ansat via bemandingsbureau

Regional Jet har ikke egne ansatte, men rekrutterer i stedet for gennem bemandingsbureauet PAS Aviation.

Jan Kragh Lund (29) er sammen med Sille Markvart (39) og Miki Larsen (23) valgt af kollegaerne til at bestyre RCU.

Den lokale forening har blandt andet til opgave at forhandle de ansattes overenskomst og hjælpe kollegaer med faglige spørgsmål.

Formand har tidligere arbejdet i Ryanair

Formanden har selv fløjet i næsten 11 år. Karrieren startede i Ryanair på en base i Spanien, og siden har han arbejdet sig hjem til Danmark, hvor han har fløjet for flere selskabet, inden han sidste efterår søgte og fik job hos PAS Aviation/Regional Jet OÜ.

Han har således set og oplevet på egen hånd, hvad et fagligt fællesskab betyder, og at en fagforening i regi af FPU og LO i dag er afgørende i for opretholdelsen af ordnede vilkår i branchen.

»Det er ikke nok bare at være en forening for sig selv. Så ender det med at blive alle mod alle. Gennem FPU står vi jo sammen både med piloter, kabineansatte og andre faggrupper med tilknytning til luftfart i hele Danmark, som også kæmper for fair arbejdsvilkår,« siger Jan Kragh Lund.

Lokalafdelinger vigtige i kamp for fair vilkår

Estiske Regional Jet OÜ flyver på regionale SAS-ruter ud af København og Billund med i alt fire ATR72-600-turbopropfly – alle betjent med personale fra PAS Aviation.

»Vi er meget glade for, at vi kan hjælpe til at sikre organiseringen hos endnu en SAS-leverandør i en kabineforening. Vi kan sikre de ansattes vilkår med overenskomster og aftaler om kædeansvar, men lokalafdelinger er vigtige i kampen for fair vilkår,« siger Thilde Waast, formand i FPU.

FPU indgik i efteråret 2017 aftale om en overenskomst med PAS Aviation, og dermed er de ansatte sikret fair løn og arbejdsvilkår.

I supplement til overenskomsten har FPU indgået en aftale med Regional Jet OÜ om kædeansvar. Det betyder, at Regional Jet OÜ skal matche arbejdsvilkårene i PAS-overenskomsten, uanset hvilket bemandingsbureau selskabet rekrutterer fra.

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev