Jet Time-tillidsrepræsentant: Er regeringen helt ligeglade med os?

I går fik cirka 313 ansatte i Jet Time besked om, at de var afskedigede. En nyhed, der for alvor viser omfanget af corona-krisen.

Fredag middag præcis kl. 12:00  tikkede en mail ind hos samtlige medarbejderne i Jet Time. I mailen fremgår det, at 313 ud af selskabets 342 ansatte i Danmark vil blive opsagt per dags dato.

Tillidsrepræsentanten for piloterne, Søren Danielsen, er også selv ramt, men han er først og fremmest ked af det på vegne af de over hundrede af hans gode kolleger, der nu går en svær tid i møde:

– Mange af mine kolleger har i forvejen været en del af en hård rejse, hvor vi sammen har fået vendt selskabet efter en turn-arund. Det er meget svært at forstå, at vi står her nu. Og det er fandme synd for alle de dygtige folk, der er i det her firma, siger Søren Danielsen, der naturligvis er påvirket, men som også har fokus på at håndtere situationen sammen med kollegerne og ledelsen.

Da der ikke er tale om en konkurs, vil de ansatte få løn i opsigelsesperioden. Men med fyringerne trækker selskabet sig ud af lønkompensationsordningen, hvor de ellers har fået godt 19 millioner kroner i medarbejderkompensation. Men samtidig har Jet Time mistet knap 6 millioner kr. om dagen i omsætning hver eneste dag i løbet krisen, og nu var kassen decideret tom.

Coronakrisen ramte benhårdt
Jet Time havde indtil i dag 342 danske ansatte samt 57 ansatte i Finland. Selskabet flyver charter og “ad-hoc” for rejseselskaber, virksomheder, andre flyselskaber.

Danskejede Jet Time gennemførte med succes en livsnødvendig turnaround tilbage i 2017. Dengang måtte selskabet sige farvel til a 40% af medarbejderstaben. Positivt var det derfor, at Jet Time allerede i efteråret 2017 kunnet præsentere sit første overskud på driften siden kriseårene 2014-2016 og selskabet har haft positivt resultat lige siden. Siden er selskabet begyndt at rekruttere igen i takt med flere kontrakter på både AMCI markedet og chartermarkedet og flyflåden er øget til 12 B737 passagerfly,  og 2020 så ud til at blive det bedste år nogensinde for Jet Time og de 400 ansatte. Men coronakrisen ville det anderledes.

LÆS OGSÅ: FPU’s formand om luftfartspakke: Det kræver meget mere, hvis dansk luftfart skal overleve

Må tage ansvar for konsekvenserne
For et charterselskab, såsom Jet Time, er sommersæsonen helt afgørende. Derfor var regeringsudmeldingen den 29. maj skæbnesvanger for selskabet. Mens andre EU-lande sendte åbningssignaler som følge af faldende smittetryk, så lukkede den danske regeringen grænserne og beholdt alle lande i den såkaldte orange farve.

Dermed forblev flyene parkerede på jorden, og der kommer de til at blive et godt stykke fremadrettet. Dette kunne Regeringens lempelse af rejsevejledninger tre uger senere ikke ændre på, der var rejserne nemlig allerede annullerede.

Den manglende udsigt til sommerproduktion betyder, at ingen fly kommer på vingerne i løbet af sommeren. Dermed går selskabet ”i dvale”, indtil at der igen kommer i gang i efterspørgslen og behovet for charterkapacitet til sydens sol og varme.

– En enkelt afskedigelse kan være hårdt kost, men 313 på én gang er en tragedie. Det er svært at sætte ord på, hvor trist det er. Og endnu et eksempel på, hvor altødelæggende coronakrisen er, og at der er brug for yderligere tiltag fra regeringen, hvis resten af de danske charterflyselskaber skal have en chance for overlevelse, siger Thilde Waast, der er formand for FPU, hvor piloterne er organiserede. Formanden siger desuden, at fagforeningen  fokuserer på at få de ramte medlemmer igennem denne svære tid.

Tillidsrepræsentanten, Søren Danielsen, er naturligvis meget frustreret over situationen, og han sender en bredside mod regeringen, som han mener ikke har taget ansvar for nedlukningen:

– Jeg kan ikke forstå, hvordan regeringen kan være så komplet ligeglade med os ansatte i charterbranchen. De annullerede jo sommeren den 29. maj, og det kan åbningen tre uger senere ikke ændre på for os. De må da tage ansvar for de enorme konsekvenser, som har ramt tusindvis af ansatte og gode danske selskaber. Luftfartspakken kan jo ikke bruges til noget som helst for de mange tusinde ansatte i charterflybranchen, siger Søren Danielsen.

Fokus på medlemmerne
FPU og tillidsrepræsentanten melder, at de vil have fokus på genansættelser, og at fagforeningen vil lave et strategisk samarbejde med ”Min A-kasse” med henblik på at få folk så godt som overhovedet muligt igennem afskedigelserne.

LÆS OGSÅ: Dansk Charterfrlybranche med SOS-kald til regeringen og folketinget

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev