Hvis du er ansat i dansk luftfart – læs om de vigtigste corona-opdateringer her

Situationen omkring coronavirus er alvorlig og Udenrigsministeriet fraråder at rejse til en række lande. Norwegian aflyser 3000 flyafgange.  Her er de vigtigste opdateringer

Her kan du se de seneste konsekvenser corona-virussen vil få for flytransporten efter pressemødet i Statsministeriet tirsdag kl 11:

Norwegian aflyser hele 3000 flyvninger i den næste periode frem mod midten af juni, og firmaet arbejder sammen med fagforeningerne om, hvordan dette skal håndteres.

De 3000 flyvninger svarer til 15 pct. af selskabets totale kapacitet.

Samtidig med, at Norwegian aflyser hele 3000 afgange frem mod midten af juni, så indstiller flyselskabet midlertidigt alle flyvninger til og fra Italien. Det oplyser selskabet tirsdag.

Flystoppet indføres som følge af, at hele Italien nu er omfattet af karantænerestriktioner grundet udbruddet af coronavirus.

SAS vil reducere lønninger med 20 pct.

Sas vil reducere både lønningerne og arbejdstiden med 20 pct. for de ansatte.

– Vi er i dialog med fagforeningerne om muligheden for at reducere arbejdstiden med 20 procent og dermed også lønnen, siger SAS Norge-pressemedarbejder, John Eckhoff, til det norske medie E24.

Samtidig foreslår ledelsen at gå 20 pct. ned i løn.

Air France og KLM:

Coronavirus får Air France til at aflyse 3600 afgange. Det skriver Dagbladet Børsen. Selskabet vil reducere aktivitet på lange ruter med 13 pct., mens ruterne inden for Europa bliver beskåret med 25 pct. og 17 pct. for indenlandske ruter.

De samme nedskæringer vil gælde for KLM på de lange ruter.

Finn Air og Lufthansa:

Finn Air har aflyst 1100 flyvninger. Lufthansa har også meldt ud, at op mod 50 pct. af koncernens flyafgange kan blive aflyst over de kommende uger, skriver Borsen.dk

Transportministeren opfordrer til at afvige fra slotsforordningen

På grund af en EU-regel om, at et luftfartsselskab skal anvende sit ”slot” i en lufthavn minimum 80 procent af tiden for at få tildelt samme slot næste år, flyver der angiveligt næsten tomme fly rundt i europæisk luftrum, så luftfartsselskaberne kan være sikre på at fastholde de værdifulde slots. Et slot er en start- og landingstilladelse i en given lufthavn, skriver transportministeriet på deres hjemmeside.

– Det er uholdbart ud fra både et økonomisk og klimamæssigt perspektiv, at der angiveligt flyver næsten tomme, ja man kan vel nærmest kalde dem ”spøgelsesfly”, rundt i luften. Derfor har jeg opfordret transportkommissær Adina Vălean til at sætte gang i de nødvendige lovgivningsmæssige tiltag, der kan sikre, at luftfartsselskaberne får lov til at afvige fra dele af slotsforordningen, siger transportminister Benny Engelbrecht.

Derudover forbyder transportministeren nu flyvninger fra de hårdest coronaramte-områder til Danmark.

Forbuddet træder i kraft kl. 00.00 natten mellem den 10. og 11. marts 2020 og vil gælde for de røde områder, som er identificeret af Udenrigsministeriet. På nuværende tidspunkt omfatter det Iran, dele af Kina, dele af Sydkorea, dele af Østrig samt dele af Italien, skriver transportministeriet på deres hjemmeside.

Det vil altså påvirke den flytrafik, der kommer fra disse lande til Danmark.

Forbuddet gælder indtil videre i 14 dage, men forventes forlænget, hvis der er behov for det.  Transportministeriet følger udviklingen og vil udvide forbuddet til yderligere områder, såfremt de bliver identificeret som røde.

Udenrigministeriet fraråder alle rejser til:

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man bliver hjemme i to uger, hvis man efter den 2. marts kommer til Danmark fra landene og områderne under den røde overskrift ovenfor. 

Udenrigministeriet fraråder alle ikke-nødvendige rejser til:

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev