Hjemsendt SAS-personale får nyt job i lufthavnen

Testcenteret for corona i Københavns Lufthavn har skabt nye arbejdspladser, og da centeret skulle udvides, kneb det med at få fat i sundhedspersonale med så kort varsel. I stedet tog Region Hovedstaden kontakt til hjemsendte medarbejdere fra SAS.

Af FPU / Region Hovedstaden

I Københavns Lufthavn kan rejsende til og fra Danmark gratis få foretaget coronatest, og da både åbningstiden og testcentrets kapacitet skulle udvides, havde teltleder Birgitte Rosenquist svært ved at finde sundhedspersonale med kort varsel i en travl og ferieramt tid, men en medarbejder – som selv har en baggrund i SAS – foreslog at ansætte nogle ledige SAS-medarbejdere til de ledige jobs.

Passagertal stiger i Københavns Lufthavn

Via en Facebook-side for hjemsendte SAS-medarbejdere blev der lynhurtigt fundet 20 nye ansatte med en baggrund i lufthavns- og flybranchen, som var klar til at teste rejsende, da det nye testcenter åbnede mandag den 13. juli med udvidet åbningstid og test for både gående og kørende.

Hurtig ansættelse

”Da vi med superkort varsel skulle udvide coronatestcentret i lufthavnen fra to til otte podestationer, skulle jeg på få dage skaffe over 20 medarbejdere til at bemande testcentret – og så hurtigt er det svært at skaffe sundhedspersonale,” siger Birgitte Rosenquist.

“En af medarbejderne foreslog, at vi tog kontakt til nogle af de SAS-medarbejdere, der går uden arbejde p.t. på grund af corona, og i løbet af ingen tid havde vi ansat næsten 20 medarbejdere, som nu arbejder side om side med sundhedspersonale og medicinstuderende om at pode i lufthavnens testcenter. De allerfleste stod klar med det samme – de var bare så glade for at komme i gang igen.”

De nye medarbejdere tæller både lufthavns- og kabinepersonale, og de er aflønnet af Region Hovedstaden med overenskomstmæssig løn, enten på time- eller månedsløn afhængigt af deres beskæftigelsesgrad.

FPU’s formand om luftfartspakke: Det kræver meget mere, hvis dansk luftfart skal overleve

”De er selvfølgelig blevet oplært i podning og hygiejne, og de er fuldt udstyret med værnemidler. Det er superdygtige medarbejdere, som er gode til sprog, vant til lufthavnsmiljøet og skæve arbejdstider, og som er servicemindede og vant til at betjene både danske og udenlandske turister.”

Vant til turister

En af de mange nye medarbejdere fra SAS er Line Mai Møller, der normalt er airsteward i SAS.

”Jeg valgte selv at tage orlov i håb om at blive kaldt tilbage igen, når der er arbejde. Det er jo en livsstil at flyve for SAS,” fortæller hun.

Line Mai Møller fik nys om arbejdet Testcenter Lufthavnen via en SAS-kollega, der skrev i en SAS-gruppe på Facebook, at der manglede folk til at coronateste i lufthavnen.

”Jeg startede i mandags, og det er super spændende – og dejligt at arbejde sammen med kolleger igen, det gør det hele lidt mere hjemmevant. Og så har jeg fået nye kolleger, der er medicinstuderende, sygeplejersker, laboranter mm., som kender til det sundhedsfaglige.”

”Det er spændende at lære noget nyt. Vi har lidt baggrundsviden fra SAS om sikkerhed og førstehjælp og selvfølgelig hygiejne. Men vi har haft dygtige folk til at oplære os, så det er gået nemt – og folk er glade for tilbuddet om gratis test. Og så er vi jo vant til at servicere folk fra andre lande og kulturer, og vi taler forskellige sprog. Det kan være nyttigt, hvis der kommer nogle, som ikke taler engelsk,” fortæller Line Mail Møller.

Region Hovedstaden som livline

Region Hovedstaden har også tidligere været livline for SAS-medarbejdere, der pludselig stod uden arbejde, efter at corona lukkede ned for størstedelen af trafikken i Københavns Lufthavn – i april indgik regionen og SAS nemlig om en aftale, hvor et par hundrede medarbejdere fik orlov fra SAS og blev lånt ud til regionens testcentre og tidsbestilling.

Testcentret i Københavns Lufthavn betjener rejsende til og fra lufthavnen, og der er også et drive in-testcenter, hvor kørende til og fra Sverige hurtigt kan køre af motorvejen og lade sig teste, før de fortsætter turen. Testcentret er åbent alle ugens dage fra kl. 6-24. Man får svar på podningen inden for 72 timer – danskere med bopæl kan se svaret på sundhed.dk, udlændinge og danskere med bopæl i udlandet får direkte besked, hvis de er testet positive for corona. Testcentret er en del af Testcenter Danmark, men i modsætning til de faste testcentre skal man i lufthavnen ikke bestille tid til test.

Fakta om testcenteret

Lufthavnens testcenter holder åbent kl. 6-24 alle ugens dage.

Alle symptomfrie personer over 12 år kan blive testet uden forudgående tidsbestilling. Danskere bosiddende i Danmark får svar på sundhed.dk inden for 72 timer. Udlændinge og danskere bosat i udlandet får svar pr. telefon, men kun hvis de er testet positive.

Har du brug for at medbringe testresultat i forbindelse med rejse, skal du bestille tid via coronaproever.dk.

Se øvrige testcentre og åbningstider her

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev