Dagene, hvor Ryanair-ledelsen systematisk har kunnet undertrykke sine piloter, er godt på vej til at være talte.
For pilotforeninger fra hele Europa indgik i weekenden en historisk aftale om koordinering og samarbejde for fair vilkår i Ryanair.
Siden efteråret har Ryanair-piloter organiseret sig i såkaldte medarbejderråd, der skal repræsentere de ansatte i forhandlinger med ledelsen om fair vilkår. Men de nationale råd har manglet et transnationalt fodfæste og en sammenslutning til forhandling af vilkår, der skal gælde på tværs af Ryanair, som opererer i mere end 30 lande.
En sådan sammenslutning har Ryanair-piloterne fået med weekendens aftale, fortæller Aksel Lytzen, formand for Danish Air Line Pilots’ Association, der har underskrevet aftalen på vegne af danske piloter.
»Aftalen indebærer en ny sammenslutning med navnet Ryanair Transnational Pilot Group, hvor Ryanair-piloter fremover skal repræsentere selskabets piloter på tværs af landegrænser i alle tværnationale forhandlinger om arbejdsvilkår. Sammenslutningen tvinger også Ryanair til at forhandle med de af medarbejderne valgte og anerkendte fagforeninger på såvel nationalt som europæisk plan,« siger Aksel Lytzen, der også sidder i FPU’s hovedbestyrelse.
Ryanair Transnational Pilot Group er stiftet i regi af den paneuropæiske pilotforening European Cockpit Association, der repræsenterer piloter fra hele Europa herunder også Danmark.
»Denne transeuropæiske struktur gør det muligt for os at kæmpe forenet og sammen for vores fælles mål. Den fjendtlige ledelse, vi har været mødt med alt for længe, er nu truet – disse dage er talte,« siger Dirk Polloczek, formand for European Cockpit Association om weekendens aftale.
Aftale utænkelig for blot et år siden
En aftale, som den de europæiske pilotforeninger har indgået i weekenden, var for bare for et år siden helt utænkelig.
Der har ganske vist eksisteret Ryanair-pilotforeninger gennem mange år, som har kæmpet for bedre vilkår. Men disse foreningers medlemmer har måttet leve en anonym tilværelse for ikke at blive sagsøgt fra hus og hjem af Ryanair.
Ledelsen i det irske lavprisselskab er i høj grad lykkedes med at holde sine ansatte i skak gennem usikre ansættelseskonstruktioner, som har været brugt til let at skille sig af med uønskede medarbejdere.
Men i efteråret 2017 ramte en pilotkrise Ryanair. De irske myndigheders dispensationer for flyvehviletid udløb, og Ryanair manglede pludselig piloter. En hidtil uvant situation, som piloter i hele selskabet greb som en chance for at organisere sig og melde sig ind i fagforeninger.
Op til Ryanair at følge trop
Den omfattende organisering blandt piloterne – støttet op af fagforeninger i hele Europa – førte i december til at Ryanair-ledelsen indså, at der ikke længere var nogen vej uden om at anerkende fagforeninger.
»Meddelelsen om fagforeningsanerkendelse, der fulgte fra Ryanair, var ingen revolution. Det var en langvarig nødvendighed om endelig at lytte til og engagerer sig med sine egne piloter, som er så afgørende for et luftfartsselskabs succes,« siger Phillip von Schöppenthau, generalsekretær i ECA og tilføjer:
»Det er nu op til Ryanair at følge sine piloter og anerkende deres kollektive stemme på de mange transnationale problemer og bekymringer, de deler. Denne transnationale pilotforening er et klart signal til Ryanairs ledelse om at engagere sig i konstruktiv og meningsfuld social dialog på både nationalt og transnationalt niveau.«
Til kamp for direkte ansættelser
Konkret kæmper Ryanair-piloter over hele Europa for at få indført direkte og permanente ansættelseskontrakter i Ryanair, der overholder lokal lovgivning. Karrieremuligheder i Ryanair, der er lige og gennemskuelige på tværs af hele netværket. Og kollektiv repræsentation, som gælder for alle Ryanair-piloter uanset hjemland eller base.
»Verden har øjnene rettet mod Ryanairs piloter, mens de stræber efter anstændige og fair vilkår. Og med rette. Usikre og atypiske ansættelsesformer samt nægtet arbejdstagerrettigheder er ikke alene en udvikling i luftfarten, men et fænomen, der spreder sig aggressivt i Europa og resten af verden,« siger ECA-formand Dirk Polloczek og tilføjer:
»Piloterne i Ryanair har vist, at med stor vilje og sammenhold, kan medarbejdere succesfuldt genvinde deres position ved forhandlingsbordet – dette er gode nyheder.«
Aftalen blev underskrevet ved den 73’ene IFALPA-konference (International Federation of Air Line Pilots’ Associations), der blev afholdt i weekenden i Luxemburg. IFALPA repræsenterer på verdensplan 100.000 piloter.