Historisk aftale for tårn-personel i danske lufthavne

Smilene er i dag ekstra store blandt de offentligt ansatte, som betjener kontroltårnene i en række af landets lufthavne.

Alt imens de store fagforbund i dag kan notere sig bred opbakning blandt medlemmerne til den ny overenskomst for offentligt ansatte, så har de såkaldte Aerodrome Flight Information Service (AFIS)-operatører for første gang nogensinde fået deres egen overenskomst.

Medlemmerne har kvitteret ved udelukkende at stemme ja, 100 procent, til overenskomsten.

»Vi har i mange år ønsket at få vores egen overenskomst, som matcher den virkelighed, vi arbejder i,« siger Søren Visselbjerg, formand for AFIS-operatørerne i FPU.

Arbejdsgiver mødt med strejkevarsel

Med kun 22 kollegaer har han ind til dette års overenskomst været pålagt af arbejdsgiverforeningen, Kommunernes Landsforening, KL, at forblive under en såkaldt fællesoverenskomst, der gælder for mange forskellige faggrupper.

Fællesoverenskomsten har imidlertid ikke været forhandlet af AFIS-operatørernes egen fagforening, og personalet har på grund af deres meget specielle hverv haft svært ved at tilpasse overenskomsten til deres arbejde.

AFIS-operatørernes fagforening, FPU, har derfor siden efteråret 2017 været i dialog med KL med kravet om en selvstændig overenskomst.

KL var dog ikke interesseret i at lave en overenskomst for så lille en faggruppe. FPU sendte derfor i det tidlige forår et strejkevarsel, sammen med alle andre fagforbund, da de lagde pres på de offentlige arbejdsgivere.

Formand: Nu kan vi følge med udviklingen

Truslen om manglende tårnbetjening i blandt andet i Esbjerg Lufthavn, som spiller en central rolle i betjeningen af Nordsøen, fik den ønskede effekt. I sidste måned brød KL med sit princip om ikke at forhandle overenskomst for meget små medarbejdergrupper.

»Vores overenskomst har ikke ændret sig eller fulgt med udviklingen på vores område. Det har blandt andet haft den konsekvens, at der ikke alle steder er sammenhæng mellem løn og ansvar, hvor nogle aftaler stammer helt tilbage fra starten af 1980’erne. Det får vi med det her ”ja” mulighed for at gøre noget ved nu, og det er meget positivt,« siger Søren Visselbjerg.

Han henviser også til behovet for at kunne følge med udviklingen. Han giver eksemplet med de såkaldte remote towers. Det vil sige tårne, som betjenes fra andre tårne ved hjælp af kameraer.

Et stærkt FPU i ryggen

»Det kan føre til, at vi en dag får en helt anden arbejdsgiver, og da er det vigtigt at have egen overenskomst, vi selv står på mål for,« siger Søren Visselbjerg og tilføjer:

»Man alt det her er kun lykkedes, fordi vi har haft et stærkt FPU at trække på.«

Udover egen forhandlingsret får AFIS-operatørerne med dette års overenskomst de samme forbedringer som det generelle offentlige arbejdsmarked herunder en lønstigning på 8,2 procent over de næste tre år.

AFIS-operatørerne sørger for at orientere og guide de luftfartøjer, der flyver til og fra lufthavnene i Esbjerg, Odense og Sønderborg.

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev