Hi Fly går Ryanair i bedene på kreative ansættelser

Ryanair har længe været branchens frontløber, når det kommer til kreative ansættelser og underbetaling af især kabinepersonalet.

Det irske selskab har imidlertid fået sig en ligeværdig konkurrent i det lidet flatterende kapløb om at tilbyde dårligst arbejdsvilkår for kabineansatte i flyvebranchen.

Portugisiske Hi Fly holder sig ikke tilbage, når det kommer til at holde personaleomkostningerne nede. Både når det handler om jobsikkerhed, løn under sygdom og ansættelseskonstruktion, er det fristende at tro, at Hi Fly’s ledelse har set op til Michael O’Leary, Ryanairs medejer og øverste chef.

Sygedage modregnes i lønnen

Som kabinemedarbejder i Hi Fly bliver fraværsdage uanset årsag som eksempelvis sygdom modregnet i lønnen, og finder Hi Fly medarbejderen for let, rives kontrakten over med dags varsel.

Og når det drejer sig om månedsløn, hvor Hi Fly udbetaler blot 3.800 kroner før skat, slår det portugisiske selskab tilmed Ryanair med flere meter mål.

Imidlertid får de Hi Fly-ansatte op til 510 kroner per dag, når de er udstationeret. Sådanne tillæg regnes dog sædvanligvis ikke som en del af lønnen, fordi medarbejderen skal bruge beløbet til betaling af måltider, som Hi Fly bortset fra morgenmåltider ikke betaler.

*) Ryanair forbeholder sig dog retten til at kræve, at den ansatte skifter base med kort varsel. Kilde: Kontrakter fra Hi Fly og Ryanair.

Ansat som sin egen arbejdsgiver

Natalie Videbæk Munkholm, lektor og Ph.D. ved Juridisk Institut på Aarhus Universitet, har set kontrakten, som Hi Fly bruger til at rekruttere personale til kabinen:

»Kontrakten laver et kontraktligt setup, hvor kabinepersonalet ikke længere anses for at være ansat, men en selvstændig virksomhed, der leverer ydelser,« forklarer hun.

Kontrakten afskærer den enkelte kabinemedarbejder fra rettigheder, der normalt gælder for en ansat. Som ansat er man normalt omfattet af regler om øverste arbejdstid, mindsteløn, løn under sygdom, pension, løn under barsel, betalt ferie, påpeger Natalie Videbæk Munkholm:

»Det er også beskyttelse af et passende arbejdsmiljø. Der er konsulenten selv ansvarlig for arbejdsmiljøet, og kan faktisk ifalde ansvar som arbejdsgiver ifølge de danske regler.«

Af Hi Fly-kontrakten står det direkte skrevet, at forholdet mellem den ansatte og selskabet er »armslængde« og ikke »repræsenterer nogen form for et arbejdsgiver-arbejdstager-forhold«.

Dette understreges blandt andet i, at Hi Fly’s vikarbureau i kontrakten pålægger den ansatte »at overholde nationale regler om mindsteløn«.

Fagforening: Vilkår i den slemme ende

Hi Fly sælger ikke flybilletter sådan som Ryanair gør. Derimod udlejer selskabet fly og mandskab til charter-arrangører eller andre flyselskaber, der mangler kapacitet.

Senest har selskabet udlejet fly og besætning til Air Greenland. Men også Norwegian bruger selskabet, og tidligere har også SAS og Finnair haft lejet fly og mandskab ind fra Hi Fly.

Arbejdsvilkår langt under danske standarder er langt fra ukendt i flyvebranchen. Ifølge Thilde Waast, formand for FPU, er vilkårene i Hi Fly dog i den slemme ende:

»Når man arbejder i flyvebranchen, så ser man ofte social dumping og rigtig dårlige arbejdsvilkår i praksis. Men det her er klart noget af det slemmere, vi har set. Det er et selskab, der også opererer i Norden. Og det er blot endnu et eksempel på, at vi skal have snakket et par alvorsord med både arbejdsgiverne og politikere om brugen af underleverandører,« siger Thilde Waast og tilføjer:

»Det må simpelthen kunne gøres bedre.«

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev