Helikopter-reddere styrker arbejdsmiljø trods bøvl med regler

Det vakte forundring blandt de ansatte i Norsk Luftambulanse, da de fandt ud af, at deres primære arbejdsplads, akutlægehelikopteren, ikke er underlagt hverken danske eller norske regler for arbejdsmiljø i luften.

Opdagelsen blev gjort i samarbejde med deres arbejdsgiver, da selskabet i 2011 fik kontrakten med at flyve akutlægehelikopter i Danmark.

Hvis vi går helt stringent efter både de danske og norske regler for arbejdsmiljø, havde det været svært for os at kræve, at der skulle tages hånd om problemer med arbejdsmiljøetMiguel Lindholm, arbejdsmiljørepræsentant, Norsk Luftambulanse

Selvom helikopteren står på en dansk base og udelukkende flyver i Danmark, er den ikke omfattet af dansk lovgivning for arbejdsmiljø på samme måde som alt arbejde på landjorden. Det er den ikke, fordi den er indregistreret i Norge og flyver på en norsk driftstilladelse.

Sådan er reglerne i Danmark. Men i Norge er reglerne anderledes. Her er helikopteren ikke omfattet af norsk lovgivning, fordi den ikke har base i Norge.

Et potentielt problem

Forskellen i de to landes regler har skabet et potentielt problem for de ansatte i Norsk Luftambulanse, forklarer HCM-redder og arbejdsmiljørepræsentant Miguel Lindholm:

»Hvis vi går helt stringent efter både de danske og norske regler for arbejdsmiljø, havde det været svært for os at kræve, at der skulle tages hånd om problemer med arbejdsmiljøet,« siger han.

Hos Norsk Luftambulanse har man dog fokuseret på at finde løsninger fremfor at lade lovgivningen blokere for arbejdet mod et sundere arbejdsmiljø.

»Vi arbejder hovedparten af tiden på helikopteren, så det var vigtigt for os, at få den med i vurderingen af arbejdsmiljøet og dermed skabe mulighed for at forbedre arbejdsmiljøet,« forklarer arbejdsmiljørepræsentanten og tilføjer:

»Vores ledelse har uden tøven set fornuften i en pragmatisk tilgang til reglerne. Derfor har vi inddraget helikopteren i vores danske arbejdspladsvurderinger for basen – selvom lovgivningen ikke foreskriver det.«

Forbedret arbejdsmiljø

På den måde har man ifølge Miguel Lindholm taget det bedste fra begge landes regler og dermed skabt en god mulighed for at sikre arbejdsmiljøet på bedst mulige vis.

»For os har det betydet helt konkrete forbedringer af vores arbejdsmiljø. Det drejer sig blandt andet om komforten i sæderne på helikopteren samt støj i kabinen,« siger Miguel Lindholm.

De ansatte i Norsk Luftambulanse er et eksempel på flere hundrede ansatte i den danske flyvebranche, som har dansk arbejdsplads, men ombord på et luftfartøj, der ikke er indregistreret i Danmark eller opereres i henhold til en dansk driftstilladelse.

Flyvebranchens Personale Union vurderer, at op mod 600 danske ansattes arbejdsmiljø er truet som følge af, at dansk arbejdsmiljølovgivning begrænser sig til fly på dansk register samt fly, der opereres i henhold til en dansk driftstilladelse.

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev