Glohed sommer i vente for Ryanair

Sommeren ankom tidligt i år. Imens mange har kunnet nyde solens varme, er en ganske anden varme begyndt at brænde under ledelsen i det irske luftfartsselskab Ryanair.

Siden december sidste år har Ryanair-ledelsen forsøgt på at forhandle overenskomst med de ansatte og deres fagforeninger i en række europæiske lande.

Intet sted er det dog blevet til en overenskomst endnu.

Strejke trusler i de største markeder

Tværtimod vokser en der blandt de ansatte en vrede over processen, der har fået de ansattes fagforeninger i blandt andet Italien, Storbritannien og Spanien til at true med strejker.

Netop de tre lande udgør de tre største markeder for Ryanair, der til sammen er ophav for langt over halvdelen af Ryanairs 350.000 dagligt rejsende.

Derudover har også ansatte i Portugal, Belgien og Irland truet med strejker.

Simple krav fra arbejdstagere

I Italien, Spanien Portugal og Belgien er det kabinepersonalet, der truer med strejker hen over sommeren, hvis ikke Ryanair inden udgangen af juni indfrier en række simple krav fra arbejdstagerne.

Det drejer sig blandt andet om at de ansatte vil arbejde under de arbejdsmarkedslove, der gælder for deres hjemland og ikke irske, som Ryanair kræver.

Kabinepersonalet vil heller ikke finde sig i, at Ryanair dikterer, hvem der skal repræsentere de ansatte under overenskomstforhandlingerne.

Selvom Ryanair ikke har baser i Danmark, flyver selskabet 42 ruter til danske lufthavne fra baser i andre europæiske lande. Her af er over halvdelen fra lande, hvor Ryanair-personalet truer med strejker.

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev