Fusk med helbredsbeviser koster 2000 piloter nyt lægetjek

Piloter og flyveledere, der har fået foretaget helbredstjek hos den flyvemedicinske klinik Doctors.dk, kan se frem imod at skulle have et nyt helbredstjek.

Det skriver Trafik- Bygge og Boligstyrelsen, TBST, i en meddelelse (link meddelelse).

»TBST har konstateret, at helbredsgodkendelser på Doctors.dk i et antal tilfælde er blevet udstedt af læger, der ikke er godkendt som flyvelæger,« skriver styrelsen.

Et gyldigt helbredsbevis – en såkaldt medical – er obligatorisk for piloter og flyveledere, der skal have fornyet deres medical én gang om året. Medicals kan kun udstedes af en læge, der har gennemgået en særlig uddannelse inden for flyvemedicin og dermed er godkendt som flyvelæge.

Styrelsen har besluttet at indkalde alle klasse 1- og klasse 2-piloter samt flyveledere, der har gennemgået deres helbredstjek hos Doctors.dk inden for de seneste 12 måneder, til en fornyet helbredsundersøgelse.

2000 piloter til nyt tjek

Nyheden kommer efter, at Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen (TBST) fredag tilbagekaldte godkendelsen af den flyvemedicinske klinik Doctors.dk. I praksis betyder det, at klinikken ikke længere må udstede flyvemedicinske helbredsbeviser.

Ifølge styrelsen er man i gang med at få overblik over, hvor mange tilfælde der er tale om. Det skønnes at få betydning for i alt cirka 2.000 piloter og flyveledere.

»TBST vil så hurtigt, som det er muligt orientere de involverede piloter og flyveledere om, at de senest inden for to måneder skal have foretaget en ny helbredsundersøgelse,« skriver Trafikstyrelsen, der nu er i gang med at gennemgå alle medicals udstedt fra Doctors.dk inden for de seneste 12 måneder.

Gennemgangen sker for at sikre, at der ikke er sket væsentlige lægefaglige fejl. Hvis styrelsen opdager sådanne, vil styrelsen umiddelbart inddrage ansøgerens helbredsgodkendelse, indtil ansøgeren har fået et nyt helbredsbevis.

Trafikstyrelsens egen læge i dobbeltrolle

Doctors.dk ejes af samme person, der ind til i fredags ansat som Trafikstyrelsens egen læge, fremgår det af CVR.dk. Som Trafikstyrelsens egen læge har vedkommende ført tilsyn med andre flyvelæger.

Styrelseslægens dobbeltrolle har den seneste uge trukket overskrifter i Berlingske. Trafikstyrelsens aktioner sker efter, at Berlingske i sidste uge kunne fortælle, hvordan styrelsens egen læge optrådt i en dobbeltrolle.

Den kvindelige læge har ført tilsyn med andre flyvelæger, samtidig med at hun selv havde en klinik, der undersøgte piloter.

Lægens dobbeltrolle kom for alvor i fokus, da Berlingske kunne beskrive klager over undersøgelserne på hendes klinik. Herunder eksempler på fusk med personlige stempler.

En flyvelæge skal undersøge, at piloter er psykisk og fysisk i stand til at udføre deres hverv. Når en pilot får en godkendelse af en flyvelæge, skal godkendelsen have et stempel fra Trafikstyrelsen.

Ifølge Berlingske er den kvindelige læge mistænkt for at påføre et personligt stempel fra en af sine kolleger i styrelsen, når hun fra sin egen klinik godkendte piloter, uden kollegaens vidende.

Trafikstyrelsen valgte fredag at afskedige lægen fra sit virke og tilbagekalde godkendelsen af lægens private klinik.

Opdateret kl. 16:45 8. april 2019

Læs Berlingskes artikler her:

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev