FPU: Urimeligt at lade piloter betale for ekstraordinære helbredstjek

Trafikstyrelsens krav til en stor gruppe piloter og flyveledere om nye helbredstjek inden 7. juni 2019 har vakt opsigt og givet anledning til mange endnu ubesvarede spørgsmål.

Sagen udspringer af, at Trafikstyrelsens egen flyvelæge med den ene hånd har ført tilsyn med alle landets flyvelægeklinikker, imens den anden hånd har været dybt økonomisk involveret i flyvelægeklinikken Doctors.dk, som eneejer af klinikken.

Dobbeltrollen vakte for alvor opsigt, da Trafikstyrelsen i forrige uge bekendtgjorde, at helbredsgodkendelser fra Doctors.dk i et antal tilfælde er blevet udstedt af læger, der ikke er godkendt som flyvelæger. Som følge deraf blev klinikken lukket af Trafikstyrelsen, som samtidig satte styrelseslægen fra bestillingen.

Foreløbigt står op mod 2.000 piloter og flyveledere med helbredsundersøgelser fra Doctors.dk til at skulle forny deres helbredsgodkendelser, hvilket de som udgangspunkt selv har ansvaret for at indhente og betale.

Piloternes fagforening går ind i sagen

Langt hovedparten af de berørte piloter er medlemmer af Flyvebranchens Personale Union, FPU, som nu går ind i sagen.

I et brev til Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen og Transportminister, Ole Birk Olesen (LA), stiller fagforeningen en række spørgsmål til styrelsens håndtering af sagen. Desuden kommer FPU med en helt konkret opfordring.

»Der bliver ved med at dukke nye ting op i denne meget kedelige sag. Men midt i alt støvet er det vigtigt at holde fokus på bolden. Bolden for os er medlemmerne. Og vi mener ikke, at danske piloter skal holdes ansvarlige for dette enorme svigt,« siger Thilde Waast, formand i FPU.

Det handler ifølge FPU-formanden om, at styrelsen og dermed staten tager et ansvar, ikke mindst økonomisk, for styrelseslægens ageren. Styrelseslægen var netop ansat i Trafikstyrelsen til at kontrollere andre flyvelægeklinikker og således håndhæve loven og styrelsens tilsynsmæssige ansvar. Samtidig er vedkommende ejer af Doctors.dk, hvor de mangelfulde helbredstjek har fundet sted.

Styrelseslægen har handlet yderst mistænkeligt, men Trafikstyrelsen har også et ansvar, da det er foregået under deres tag. Det ansvar må Trafikstyrelsen tage på sig, mener Thilde Waast.

Pres på flyvelæger

Det er den enkelte pilots ansvar at have et gyldigt certifikat herunder helbredsgodkendelse. Hvis ikke piloten har dette, bliver vedkommende grounded, det vil sige får ikke lov at flyve og dermed gå på arbejde.

Det vil sige, at 2.000 piloter og flyveledere i udgangspunktet har meget travlt. Inden 7. juni 2019 skal de nå at få lavet et nyt certifikat, og de skal desuden selv stå for udgifterne til et nyt helbredstjek.

»De danske piloter fortæller os om lange køer til flyvelægeklinikkerne. Og mange er urolige for, at de ikke kan nå at få et nyt helbredstjek indenfor to måneder. Det betyder, at de ikke må arbejde,« siger Thilde Waast og tilføjer:

»Vi håber, at styrelsen finder løsninger, der gør, at piloterne garanteres et nyt tjek inden for to måneder.«

Pilotelever i klemme

For netop færdiguddannede piloter, piloter på atypiske ansættelsesvilkår og pilotelever er situationen særlig prekær.

Pilotelever betaler – på grund af pilotuddannelsens særlige udformning – selv for uddannelsen, hvilket i sidste ende kan løbe op i en gæld på en million kroner inklusive type-rating, det vil sige omskoling til en specifik flytype.

Udover at pilotelever skal leve med utrygheden i, at man har fortsat sin uddannelse med dertilhørende udgifter på baggrund af potentielt fejlagtige helbredsundersøgelser, så står pilotelever og arbejdsløse piloter nu også med en ekstraregning på henholdsvis 7.000-8.000 kroner for første undersøgelse og 2.000 kroner for fornyelse, påpeger FPU-formanden.

Opfordrer styrelse til at betale regningen

»Vi mener ikke, at det kan være en udgift, der skal påføres intetanende piloter. Vi opfordrer ministeren og styrelsen til at stå for udgifterne i forbindelse med samtlige af de 2.000 nye helbredstjek, der nu skal foretages,« siger Thilde Waast med henvisning til brevet, der blev sendt i sidste uge til Trafik, Bygge og Boligstyrelsen og transportministeren.

»Vi opfordrer dem til at skabe tryghed for de pilotelever, der står i en prekær økonomisk og social situation som følge af konsekvenserne af Doctors.dk ageren og beslutningerne truffet i kølvandet herpå,« tilføjer hun.

Det forlyder også på formanden, at flere folkevalgte bakker op om fagforeningens ønsker. Det gælder blandt andet Dansk Folkepartis luftfartsordfører Jan-Erik Messmann og transportminister Ole Birk Olesen (LA).

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev