FPU styrker samarbejdet på tværs af kontinenter: Multinationale flyselskaber kræver nye alliancer

Luftfartsselskaber i både Danmark, Europa og resten af verden har i stadig større grad afdelinger på tværs af grænser. Alene i dansks sammenhæng finder man DAT, CityJet, Regional Jet OÜ foruden SAS og Norwegian.

Det stiller store krav til personalet, som ofte oplever, at nye filialer i andre lande kan skabe et unødigt pres på løn- og arbejdsvilkår.

Dette gælder både indenfor passagerflyvning, men også særligt indenfor fragtflyvninger, hvilket ofte er et overset faktum, fortæller Anders Mark Jensen, næstformand i FPU.

Han var i sidste måned i Washington, USA, sammen med FPU’s formand, Thilde Waast, hvor de mødtes med repræsentanter fra blandt andet UPS-piloternes fagforening. UPS Airlines opererer en flåde på godt 250 fragtfly. På denne side af Atlanterhavet står danske Star Air for operationerne ud af basen i Köln, Tyskland, på vegne af UPS.

Piloterne i Star Air er organiseret i FPU.

»Det er et ønske for både os og piloterne i UPS at sikre, at de udfordringer, der måtte være, ikke bliver en anledning til spekulation for arbejdsgiverne,« forklarer Anders Mark Jensen.

Sammenhold til forsvar af arbejdsvilkår

Foruden UPS er Wast Atlantic et andet eksempel på et fragtflyselskab med afdelinger i flere lande, herunder også i Danmark.

Imens fragtområdet ofte er overset i debatten om udfordringer eller bekymringer ved forskelle i løn- og arbejdsvilkår, så trak det derimod store overskrifter, da Norwegian i 2013 indledte flyvninger til USA med personale ansat via Bangkok i Thailand.

Norwegian har i dag fået bedre styr på arbejdsvilkårene for sit personale – om end der endnu er gråzoner. Som et af de forbund, der organiserer Norwegian-ansatte, mødtes Anders Mark Jensen derfor også med fagforbundet Teamsters, der organiserer 80.000 ansatte i flyindustrien, heriblandt piloter, kabineansatte og faggrupper indenfor mange af de samme områder, som 3F’erne organiserer i Danmark.

Ligesom herhjemme spiller sammenholdet mellem flybesætninger og personalet på landjorden (3F’erne, HK’erne og Metal’erne) en afgørende rolle i kampen for opretholdelse af anstændige arbejdsvilkår gennem eksempelvis retten til sympatikonflikter.

Den relation skal også eksistere på tværs af grænser, forklarer Anders Mark Jensen.

Fyring af tillidsvalgte vakte opmærksomhed i USA

Mødet med Teamsters skete på indbydelse fra amerikanerne.

»Foruden Norwegians forhold for kabinepersonalet har man også lagt mærke til, hvordan de kabineansatte i Atlantic Airways blev mødt af ledelsen med fyringer, da de i sommeren 2019 bad om en overenskomst,« fortæller Anders Mark Jensen.

At et – set med amerikanske øjne – “lille” flyselskab som Atlantic Airways trækker opmærksomhed langt ind i amerikanske fagforeningskredse, hænger ifølge FPU-næstformanden formentlig sammen med det færøske luftfartsselskabs ambitioner om en rute til New York på den amerikanske østkyst.

Han understreger dog, at FPU og de ansatte i løbet af efteråret har fået etableret en god dialog med Atlantic Airways-ledelsen.

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev