FPU runder 600 ansøgninger til pilotpulje: ”Vi er nu nået en milepæl”

I et halvt år har piloter, nyuddannede piloter og flyveinformationsoperatører i Danmark kunnet søge om at få refunderet udgifterne til deres certifikatfornyelse, hvis de har mistet deres arbejde.

Flyvebranchens Personale Union (FPU) har nu modtaget mere end 600 ansøgninger fra piloter, der ønsker at få refunderet udgifter til certifikatfornyelse. Hovedparten af ansøgerne er kommercielle piloter, der har mistet jobbet under coronakrisen, men cirka 6 procent af ansøgerne er nyuddannede piloter.

Puljen på 20 millioner kroner blev oprettet for at hjælpe piloter, nyuddannede piloter og flyveinformationsoperatører med at vedligeholde deres certifikater.

Ca. 70 procent af ansøgerne har bopæl i Danmark, men også piloter, der har arbejdet i Danmark, men bor i udlandet, kan få del i puljen. Indtil nu er ansøgninger fra grænsegængere primært kommet fra piloter bosat i Norge, Sverige, Tyskland og Holland.   

”Puljen åbnede i februar, og vi er nu nået en milepæl med 600 ansøgere til puljen. Der er en øget rejseaktivitet nu, og mange af de piloter, der i disse dage flyver danskerne på ferie, har fået deres certifikat fornyet gennem pilotpuljen. Det er fantastisk at se, hvordan det, der startede her i FPU som en idé til at afhjælpe krisen i dansk luftfart, har gjort en reel forskel for så mange piloter,” siger Thilde Waast, formand for FPU, der administrerer puljen på vegne af Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.  

Bedre stillet med gyldigt certifikat

En af dem, der har fået glæde af puljen, er pilot Asger Ammonsen, der havde været i Norwegian i ni år, da selskabet sidste år gik konkurs, og over 600 ansatte i Danmark mistede jobbet.

”Vi er taknemmelige over, at puljen eksisterer og er blevet stablet på benene. Man er ikke garanteret, at man kan komme tilbage til et pilotjob, men jeg er klart bedre stillet med et gyldigt certifikat, når jeg skal søge et job. Det er fedt, at man bor i et land, hvor man kan få det dækket,” siger Asger Ammonsen.

Efter han mistede jobbet i Norwegian har han blandt andet arbejdet som corona-poder og læst enkeltfag på CBS.

”Man er vant til at tjene en vis mængde penge som pilot. I jobs uden for luftfart kommer man ikke til at arbejde under de samme vilkår. Specielt når man ikke har en anden uddannelse. Derfor er jeg vildt glad for, at det har været en mulighed at søge pilotpuljen. Det har gjort, at man ikke har den ekstra udgift. Der er mindre stress over det,” siger Asger Ammonsen.

Cirka halvvejs med puljen

Hver ansøger kan få dækket udgifter til certifikatfornyelse for op til 15.000 kr., og FPU estimerer, at over 1.000 piloter er blevet afskediget under COVID-19.

”Med 600 ansøgninger er vi nået cirka halvvejs med puljen i forhold til målgruppen, og der er stadig fint med midler tilbage til resten af året,” siger Thilde Waast, og fortsætter med en besked til de opsagte piloter:

”Vi opfordrer alle piloter og flyveinformationsoperatører, der har mistet jobbet, til at søge puljen, så de er parate, nu hvor det tyder på, at aktiviteten i dansk luftfart er stigende,” siger Thilde Waast.

Der kan søges om dækning af udgifter til både pilotcertifikat, medical og rejseomkostninger.

Læs mere om pilot-puljen her: https://flyvebranchen.dk/fpu-pulje/

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev