FPU indgår forlig med Offshore Helicopter Services: Nu kan helikopterpiloter på Nordsøen få overenskomst

I næsten halvandet år har helikopterpiloterne i Offshore Helicopter Services (OHS) fløjet uden overenskomst. Derfor varslede FPU konflikt, men nu tyder det på, at en løsning er på vej.

Flyvebranchens Personale Union og det britiske helikopterfirma Offshore Helicopter Services (OHS) er nået frem til et forlig, der kan annullere den konflikt, som FPU havde varslet til den 1. juli.

Helikopterpiloterne i OHS flyver på ruterne mellem Esbjerg og Nordsøens oliefelter. De var tidligere dækket af en overenskomst tegnet mellem FPU og helikopterfirmaet NHV, men den 1. januar 2021 overtog OHS driften, og helikopterpiloterne stod uden en overenskomst.

Forliget, som FPU nu har indgået med OHS, betyder, at FPUs medlemmer i OHS nu skal stemme om den aftale, som FPU er nået frem til med selskabet.

”Vi mener, at vi har fundet et godt resultat. Nu skal vi afholde medlemsmøde, og medlemmerne skal beslutte sig for, om de kan se sig selv i aftalen,” siger Thilde Waast, formand for Flyvebranchens Personale Union.

Konflikt og sympatistrejke var på vej

Helikopterselskabet Babcock vandt i 2020 kontrakten for det franske olieselskab Totals helikopter-aktiviteter i Nordsøen. Indtil da havde NHV stået for driften, og de ansatte var dækket af en overenskomst tegnet mellem NHV og FPU.

Da det stod klart, at Babcock ville overtage driften, sendte FPU et overenskomstkrav til selskabet. Inden forhandlingerne gik i gang, meldte Babcock ud, at de ville frasælge deres olie- og gasforretning til det canadiske helikopterfirma CHC. Virksomheden fik derfor navnet Offshore Helicopter Services (OHS).

“FPU har fastholdt sit overenskomstkrav på vegne af piloterne over for OHS. Da der ikke skete nok fremdrift, var vi nødt til at sende et konfliktvarsel, og vi har fået opbakning fra vores AFIS-operatører. Vi kunne derfor også sende et varsel om sympatikonflikt til selskabet,” siger Thilde Waast.

Den 1. april 2022 sendte FPU et konfliktvarsel til OHS, og konflikten stod til at begynde den 1. juli

Nu afgør medlemmerne

Med forliget mellem FPU og OHS er konflikten udskudt, indtil medlemmerne har stemt om aftalen.

“Meget peger på, at ruterne mellem Esbjerg og Nordøens oliefelter igen kommer på overenskomst. Det sidste, der kræves nu, er, at vores medlemmer bakker op om aftalen i en afstemning, der sættes i gang i dag. Jeg er glad for, at FPU og selskabet fandt frem til en mulig løsning. Nu afventer vi medlemmerne,” siger Thilde Waast.

Kontrakten for helikopterdriften på Nordsøen løber i fem år.

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev