FPU efter skærpede rejsevejledninger: Lønkompensation og hjælp til luftfart skal forlænges til foråret

Udenrigsministeriet har netop meddelt, at det nu fraråder alle rejser til udlandet. Det er en reel nedlukning af luftfart, og derfor bør lønkompensation forlænges til marts, siger Flyvebranchens Personale Unions formand.

Udenrigsministeriet har skærpet rejsevejledningerne, så hele verdenskortet nu er rødt. Det betyder, at alle rejser frarådes, og at erhvervsrejsende heller ikke længere kan rejse. Samtidig får flyselskaberne ansvar for at sikre, at alle passagerer, der kommer til Danmark, kan fremvise en negativ coronatest.

Det er en markant stramning, og derfor er der brug for omgående hjælp til luftfarten, lyder det fra FPUs formand, Thilde Waast, der peger på en øjeblikkelig forlængelse af lønkompensationen som et nødvendigt tiltag.

”Når regeringen vælger at gøre verden rød og reelt lukke ned for luftfarten, bør lønkompensation og andre hjælpepakker dække akkurat som i foråret. Hvis dette ikke skal være dødsstødet til dansk luftfart, skal lønkompensationen gå til minimum marts og ikke bare forlænges med en uge ad gangen. Et luftfartsselskab er ikke bare en iskiosk, der kan åbnes og lukkes. Det er en kompleks og omkostningstung operation, der kræver sigtbarhed,” siger Thilde Waast.

Ansatte og selskaber er presset til det yderste

Næsten 2.000 piloter og kabineansatte er blevet fyret, siden coronakrisen først ramte. Flere hundrede er blevet fyret hos SAS, 650 jobs forsvandt med den danske Norwegian-konkurs, og cirka 300 piloter og kabineansatte i Jet Time blev fyret i juni. Herudover er der foretaget afskedigelser i en række mindre og mellemstore luftfartsselskaber.

”Branchen har taget imod de første krisebølger og omstillet sig, men branchen er presset helt i knæ, og de tilbageværende ansatte er psykisk pressede og har brug for vished. Vi er nødt til at holde hånden under det, der er tilbage af dansk luftfart, hvis vi skal have en bæredygtig, dansk luftfart uden social dumping på den anden side af corona-krisen. Det handler også om at kunne bevare dansk luftfart og skabe mulighed for, at de fyrede piloter og kabineansatte kan vende tilbage til jobs i luftfart,” siger Thilde Waast.

Nyheden om de skærpede rejsevejledninger kom samtidig med, at Sundhedsstyrelsen annoncerede, at den forventer, at alle danskere er vaccineret senest den 27. juni

“Med de gode nyheder om vaccineudrulning kan vi samtidig også vide, at der vil være en klar slutdato for kompensationen, men indtil da må regeringen gøre alt for at bevare de arbejdspladser, der er tilbage i dansk luftfart.”

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev