Forstå striden mellem de ansatte og ledelsen i Atlantic Airways

Kabinepersonalet i det færøske luftfartsselskab Atlantic Airways har varslet konflikt mod deres arbejdsgiver. Arbejdsnedlæggelse er altid den absolut sidste udvej i en uenighed mellem arbejdstagere og arbejdsgivere.

Desværre er varslet om konflikt netop den eneste udvej for kabinepersonalet i Atlantic Airways, som det ser ud nu. Sådan lyder det i en fælles udmelding fra de ansatte.

De medarbejdere, som sørger for passagerernes sikkerhed og velbefindende ombord på flyet i kabinen hos det færøske luftfartsselskab har siden efteråret 2018 ytret et ønske om at indgå forhandlinger om en overenskomst.

Ønsker ligeværdig forhandling

Særligt ønsket om at stå som en ligeværdig forhandlingspartner overfor ledelsen i Atlantic Airways har været vigtigt for de kabineansatte, som derfor meldte sig samstemmende ind i FPU. Kabinepersonalets lokale afdeling hedder Súlan.

For den aftale, personalets vilkår bestemmes efter i dag, lider af nogle alvorlige mangler, sammenlignet med de standarder, som gør sig gældende for kabineansatte i tilsvarende stillinger. Alene lønnen ligger 12-13 procent under kollegaerne i sammenlignelige luftfartsselskaber, imens den ugentlige arbejdstid er op til 16 procent længere.

Men der kom aldrig gang i forhandlingerne.

Fyrede medarbejdernes repræsentanter

I juni blev de to af medarbejderne valgte repræsentanter fyret. Ledelsen har aldrig fremført hverken argumenter eller beviser, der retfærdiggør afskedigelserne, hvilket fik en ekspert til at kalde fyringerne i strid med menneskerettighederne.

Siden har ledelsen ved flere lejligheder fremført flere fejlslagne argumenter for at afskedigelserne var lovlige.

Tilbage står de ansatte skræmte fra at vælge nye repræsentanter, og man har derfor bedt FPU træde ind i forhandlingerne, som situationen er nu. Ledelsen i selskabet står imidlertid fast på, at personalet skal vælge nye medarbejderrepræsentanter før end forhandlinger kan komme på tale.

Den færøske arbejdsgiverforening har tilmed stillet krav om, at Súlan foretager en række ændringer i sine vedtægter.

Forhandling eller strejke

Samtidig er ledelsen begyndt at varsle medarbejdere i Danmark, at de fremover skal arbejde fra Færøerne. Ikke alene har dette store personlige konsekvenser for den enkelte. Det skaber også et enormt pres på de ansatte som samlet gruppe.

Med første konfliktvarsel har kabinepersonalet gjort det tindrende klart, at de er rede på at nedlægge arbejdet, hvis ikke ledelsen i Atlantic Airways sætter sig til forhandlingsbordet. Om dette sker, vil de kommende dage vise.

»Vi har derfor brug for en ny overenskomst, også i forhold til beskyttelse af medarbejdernes repræsentanter. Det, håber vi også, at selskabet forstår. Vi står i hvert faldt parat til at forhandle,« sagde Anders Mark Jensen, næstformand i FPU, i forbindelse med varslingen af konflikten.

Atlantic Airways har hovedsæde i Færøerne, men også baser i Danmark. Selskabet driver ruter fra Færøerne til blandt andet Danmark, men er også en stor spiller på det danske chartermarked, og her konkurrent til en række danske luftfartsselskaber.

Ledelsen i Atlantic Airways er ikke vendt tilbage på redaktionens henvendelser.

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev