Flyselskab taber sag om medarbejderbetaling for “store” uniformer

En farce af de større har ramt russiske Aeroflot.

Det har det statsejede flyselskab måttet indse, efter at en russisk domstol har afgjort, at selskabet på ingen måder har ret til at diktere, hvilken tøjstørrelse selskabets stewardesser skal kunne passe.

Det skriver BBC.

I et forsøg på at styrke sit image, lod Aeroflot i 2016 selskabets stewardesser måle og fotografere. Kort tid efter blev de stewardesser, der ikke levede op til ledelsens kropsidealer, forflyttet fra de højtbetalte langruter til natflyvninger på russiske indenrigsruter.

Ydermere måtte stewardesserne til lommerne, hvis ikke de kunne krybe i en de nye uniformer af en størrelse 42 eller mindre – en tøjstørrelse der på ingen måder tangerer til hverken stor eller overvægtig.

»Jeg var først chokeret. Det gav ikke mening. Hvordan kunne de trække i løn, på grund af størrelse? De sagde, at en stewardesses ”succes” afhang af hendes størrelse – det gjorde mig meget vred,« siger Evgenia Magurina, der har arbejdet som stewardesse i Aeroflot gennem syv år, til BBC.

Voldsomt pres på kabineansatte

I retten forsvarede Aeroflots advokat sig med, at »større kabineansatte koster mere brændstof.« Den lod dommeren sig imidlertid spise af med og kendte selskabets praksis ulovlig.

Aeroflot er imidlertid ikke blevet dømt for diskrimination, men er blevet pålagt at betale en mindre kompensation til de ansatte.

Ifølge Thilde Waast, formand i FPU og forhenværende stewardesse, er de russiske stewardessers kamp mod Aeroflots urimelige krav et klart eksempel på det voldsomme pres, som flyvepersonel i landene omkring Europa blandt andet udsættes for:

»Der er ingen tvivl om, at visse europæiske flyselskaber går langt over stregen, men udenfor Europa er der et helt andet pres og en langt lavere grænse for, hvordan virksomhederne slipper afsted med at behandle sine ansatte,« siger hun og tilføjer:

»Derfor er det rigtig vigtigt, at der er modige stewardesser som Evgenia Magurina, som rejser sig og siger fra.«

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev