Flydriften i DAT har slidt hårdt på koncernens overskud i 2018

Luftfartsselskabet DAT har haft et hårdt år 2018. Det fremgår af årsregnskabet fra koncernen, som netop er blevet offentliggjort.

For selvom omsætningen er vokset til over en milliard kroner (1,071 milliard), mod sidste års 875 millioner kroner, er overskuddet barberet ned til blot 8 millioner kroner efter skat – en nedgang på 78 procent.

Det er især produktionsselskaberne – herunder DAT A/S og koncernens litauiske division DAT LT – der tynger på bundlinjen. Samlet for de to selskaber beløber underskuddet for flydriften sig til 63 millioner kroner før skat, oplyser Jesper Rungholm, koncernens administrerende direktør, til Luftfart.nu.

Af DAT A/S’ årsregnskab fremgår et underskud på 45,7 millioner kroner efter skat mod sidste års overskud på 2,5 million. De røde tal har medført, at datterselskabet ender ud med en negativ egenkapital på 21,3 millioner kroner. Her har moderselskabet DAT Holding efterfølgende indskudt 36 millioner kroner.

I sin beretning kalder Jesper Rungholm resultatet for »utilfredsstillende« og forklarer de røde tal med forsinkelser under vedligehold af selskabets fly, stigende oliepriser og ikke mindst EU261-kompensation til passagerer på forsinkede charterfly.

Sidstnævnte har senest været årsag til, at DAT først annoncerede, man ville trække sig helt fra chartermarkedet, hvilket betød at 26 medarbejdere fik en fyreseddel. Siden har DAT dog åbnet for charterflyvninger i vintermånederne.

Primært er det dog ACMI – det vil sige udleje af fly og mandskab til andre selskaber – samt regionale flyvninger, som skal være kerneforretningen i DAT’s flyoperationer fremover. Netop de regionale flyvninger har direktøren tidligere fremhævet som en sund forretning.

Et yderligere led i selskabets effektiviseringer består i, at størsteparten af personalet fremover skal arbejde på litauisk driftstilladelse. Det giver øget fleksibilitet og adgang til flere opgaver, lyder det fra direktøren.

»Den benhårde proces med at omstille skal bringe flydriften op at balancere. Vi kan se, de tiltag, vi har lavet, giver en effekt allerede i 2019, hvor vi gennemfører effektiviseringerne,« siger Jesper Rungholm og fortsætter:

»Vi har også allerede haft nogle flyhandler, som har været rigtig positive, så vi kan fortsætte den gode trend.«

DAT har foruden produktionen af flyvninger en forretning med handel af fly. DAT Leasing kommer ud af 2018 med et overskud på 58 millioner kroner.

DAT beskæftiger samlet 454 medarbejdere. 284 af disse er ansat i det danske produktionsselskab DAT A/S.

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev