Dag fem i SAS-strejken: Piloter anklages for at være grådige imens ledelsen forsøger at genstarte dialog

SAS’ danske koncerndirektør Lars Sandahl Sørensen var i går mandag ude med et budskab til SAS-piloterne om at genoptage forhandlingerne, der har ligget stille siden fredag.

»Det kræver to parter at gennemføre en forhandling, så det gælder om at komme tilbage til bordet og få tingene løst hurtigst muligt,« sagde han til TV2 og peger på, at man må søge fornyet hjælp fra i de tre skandinaviske landes forligsinstitutioner.

Budskabet kommer forud at selskabet i dag tirsdag har aflyst yderligere afgange frem til og med onsdag, hvilket bringer det samlede antal aflyste afgange op på 3306, til gene for 326.000 rejsende, oplyser SAS.

Piloter klar til at mødes på visse betingelser

»Jeg er dybt bekymret over, at denne pilotstrejke ikke har fundet en løsning og fortsætter med at påvirke vores kunder,« siger selskabets øverste direktør Richard Gustafson i en meddelelse tirsdag.

»SAS har udtrykkeligt sagt, at vi er klar til at fortsætte forhandlingerne og finde en løsning,« tilføjer han.

I Danmark har kommunikationen fra SAS-piloterne været sparsom. Formanden for Dansk Pilotforening – medarbejderforening for SAS-piloterne i Danmark – René Arpe, siger dog til TV2 tirsdag middag, at man er klar til at mødes, hvis SAS-ledelsen »anerkender at piloternes krav er ansvarlige«.

SAS har ad flere omgange kommunikeret, at piloternes krav er uansvarlige.

Uenighed om løn

Pilotformanden understreger dog, at man ikke har modtaget nogen invitation fra SAS-ledelsen til at genoptage forhandlingerne.

1400 SAS-piloter har strejket siden natten til fredag i sidste uge. Piloterne skal have krævet 13 procent i lønstigning, imens den svenske forligsinstitution fremlagde en forligsskitse med 2,3 mere i løn om året.

Dette kunne de svenske piloter ikke godtage og kort efter opgav parterne i både Norge og Danmark at nå til enighed om en løsning. Siden har piloterne og ledelsen ikke forhandlet, og flyene holder stille på landjorden.

Kritik af piloterne i medierne

Imens SAS-ledelsens budskab om fornyet dialog kunne åbne for nye forhandlinger er det onsdag blevet kendt i Danmark, at Svenskt Näringsliv, der varetager arbejdsgiversidens interesser, har sponseret artikler fra Arbetsmarknadsnytt på Facebook Temaet her har været, at piloterne er grådige, vil tjene mere og arbejde mindre, og at piloterne ikke nyder opbakning fra den svenske befolkning.

Artiklerne er af piloterne blevet stærkt kritiseret og “hjælper ikke på forhandlingssituationen”, siger René Arpe til TV2.

SAS afviser over for TV2 at have noget med annoncerne at gøre, selvom SAS er medlem af Svenskt Näringsliv via Transportföretaget.

I danske medier har flere artikler udpenslet piloternes nuværende arbejdsvilkår, hvor der også er blevet stillet spørgsmål til rigtigheden af de påstande, som piloterne fremsætter.

Således er der foreløbigt ingen officielle forlydender om, at parterne skal mødes til nye forhandlinger.

Fagbladet Luftfart
Få nyheder om flyvebranchen på mail.
Nyhedsbrev